objavljeno 05.02.2008. 23:37:34

Počinje peti Human Rights Film Festival

U kinu Europa šest će se dana besplatno moći gledati filmovi

Emilio Estevez redatelj je filma ‘Bobby’, ekranizacije atentata na Roberta Kennedyja, kojim počinje festival
Emilio Estevez redatelj je filma ‘Bobby’, ekranizacije atentata na Roberta Kennedyja, kojim počinje festival (GETTY IMAGES)

Međunarodni festival posvećen filmovima s područja ljudskih prava, ‘Human Rights Film Festival’ na kojem će se prikazati četrdesetak igranih, dokumentarnih, kratkometražnih i dugometražnih filmova, održat će se od 8. do 13. veljače u zagrebačkome kinu Europa.

Svjetonazorska raznolikost

Festival otvara američki film ‘Bobby’ Emilija Esteveza, ekranizacija atentata na Roberta Kennedyja i snažna kritika tadašnjih društvenih i političkih prilika u Americi, najavila je direktorica Festivala Dora Baras na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Sve za nula kuna
- Posebna gošća Festivala je Hito Steyerl, njemačka filmska i video umjetnica i teoretičarka, kojoj je posvećen program retrospektive.
- Ulaz na sve festivalske programe je besplatan.
Istaknuvši da se svi filmovi prikazuju premijerno, Baras je rekla kako se pri sastavljanju programa vodilo računa o njihovoj stilskoj i svjetonazorskoj raznolikosti, a željelo se dati pozornost i novim, u nas još nepoznatim autorima. Glavni program, s ostvarenjima iz protekle dvije godine, donosi još američke filmove ‘Redacted’ Briana de Palme, igrani prikaz zločina američkih vojnika nad iračkim stanovništvom i ‘Motiv za profit i vjetar koji šapuće’ Johna Gianvita o američkoj političkoj povijesti.

Popratni program

Prikazat će se, među ostalim, i film ‘Zašto mi nitko nije rekao da će biti tako gadno u Afganistanu?’ nizozemskog autora Cyrusa Frischa, snimljen mobitelom. Popratni program tematizira ‘žensko pismo’ u filmskoj povijesti, predstavljajući dvanaest redateljica koje su od dvadesetih godina prošlog stoljeća do danas ženu promišljale kao subjekt u filmu.

Piše: METRO
05.02.2008. 23:37:34
http://m.metro-portal.hr/pocinje-peti-human-rights-film-festival/2367/