objavljeno 11.11.2009. 16:13:48
prvi put

Počeo je Virtualni dan karijera

Posloprimci i poslodavci komuniciraju interaktivno, a ponuda poslova može se pogledati brže i jednostavnije

(Sandra Šimunović/Cropix)

U organizaciji portala MojPosao danas je započeo 1. Virtualni dan karijera na internet adresi www.DanKarijera.com koja će do 18. studenog funkcionirati kao 3D internet aplikacija.

Virtualni Dan Karijera prvi je takav sajam u središnjoj i istočnoj Europi, a cilj mu je na inovativan način povezati najuspješnije hrvatske i strane tvrtke s potencijalnim zaposlenicima.

Na 1. Virtualnom Danu Karijera predstavit će se 15 izlagača, a projekt se temelji na interaktivnoj komunikaciji između poslodavaca i posloprimaca iz svih krajeva Hrvatske, različite dobi te stupnja i vrste obrazovanja. Posloprimci ne moraju biti fizički prisutni na Danu Karijera, a mogu jednostavno i brzo pregledati ponudu izlagača i putem chata razgovarati s njihovim vodećim ljudima.

S druge strane, i poslodavcima je olakšano sudjelovanje na sajmu tako da mogu iz svojega ureda komunicirati s velikim brojem potencijalnih zaposlenika iz zemlje i regije.

Sajam je otvoren na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu a prvoga dana održan je okrugli stol o problemima zapošljavanja mladih u vrijeme recesije.

U raspravi je sudjelovao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je poručio kako se treba osloboditi "sindroma tate i mame" koji radi vlastitih ambicija upisuju djecu na krive fakultete, pa nastaju "hibridi" koji imaju diplomu a ništa ne znaju raditi.

Po Bandićevim riječima, najvažnije je voljeti svoj posao te je kao primjer istaknuo sebe - "ja sam zaljubljen u svoj posao, ja ne radim nego uživam".

Glavna urednica Business.hr-a Silvana Menđušić upozorila je da mladi koji traže posao moraju biti spremni na cjeloživotno učenje i promjenu zanimanja, jer danas "više ne možete biti sigurni koje zanimanje donosi novac, ugled i čast".

Oni koje roditelji uzdržavaju za vrijeme dok traže posao trebali bi biti spremni i da neko vrijeme rade besplatno jer će tako steći dragocjeno radno iskustvo koje im može pomoći kod pronalaska pravog zaposlenja, dodala je Menđušić.

Zbog gospodarske krize ponuda poslova na tržištu rada u prvoj polovici 2009. smanjena je za 40 posto u odnosu za isto razdoblje lani, rečeno je okruglom stolu.

No, još uvijek postoje zanimanja za kojima vlada potražnja, a najtraženiji su prodavači, konobari, komercijalisti, kuhari, dadilje, prodajni predstavnici, administratori, knjigovođe, programeri, tajnice, trgovci, računovođe, frizeri, vozači i serviseri.

Idućih dana bit će održana još dva okrugla stola - 12. studenog na Fakultetu elektrotehnike i računarstva na temu mogućnosti zapošljavanja nakon završenih informatičkih fakulteta, te 17. studenog na Ekonomskom fakultetu o mogućnostima zapošljavanja nakon završenog Ekonomskog ili Filozofskog fakulteta. (hina/metro-portal)

11.11.2009. 16:13:48
http://m.metro-portal.hr/poceo-je-virtualni-dan-karijera/26212/