objavljeno 20.03.2010. 16:17:00
NEKA BUDE ČISTA

Počelo potpisivanje deklaracije o zaštiti sliva Save

U susret 22. ožujku, Svjetskom danu voda, u Slavonskome Brodu je na inicijativu Brodske ekološke udruge "Zemlja" započelo potpisivanje Deklaracije o zaštiti sliva rijeke Save

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/CROPIX)

Deklaracijom se između ostalog od mjerodavnih ministarstava zahtijeva hitna izrada katastra svih onečišćivača voda i obala, zaustavljanje nekontrolirane eksploatacija šljunka i pijeska iz rijeke Save te veća kontrola i strože sankcioniranje počinitelja krivolova kao i izgradnja većeg broja uređaja za preradu otpadnih voda.

Traži se i uspostava koordinacije udruga uz rijeku Savu te njihovo značajnije uključivanje u rad Savske komisije te intenziviranje međudržavne suradnje za rijeku Savu.

Tajnik brodske ekološke udruge "Zemlja" Branko Skoković podsjeća kako nas u budućnosti očekuje borba za vodu jer jedna četvrtina čovječanstva nema sigurnu opskrbu vodom.

"Zahvaljujući manjoj industrijalizaciji, Hrvatska je po obnovljivim zalihama vode peta u Europi a čak 42. u svijetu i to nam daje za pravo da poduzimamo sve mjere kako bi sačuvali to bogatstvo", kaže Skoković.

Potpisivanje Deklaracije za zaštitu sliva rijeke Save ekološka udruga "Zemlja" organizirala je u koordinaciji s još četiri brodske udruge: splavarima, ribičima, roniocima i kajakašima. Ukupno imaju oko tri tisuće članova a pozivaju i sve udruge u zemlji koje se bave zaštitom okoliša da se priključe akciji. "Tako ćemo većom snagom nastupati kod mjerodavnih institucija vlasti i tražiti poduzimanje konkretnih mjera u zaštiti voda", dodaje Skoković. (hina/metro-portal)

20.03.2010. 16:17:00
http://m.metro-portal.hr/pocelo-potpisivanje-deklaracije-o-zastiti-sliva-save/35925/