objavljeno 30.08.2023. 16:25:00
ODLIČNO!

Počelo odbrojavanje do Paraolimpijskih igara u Parizu 2024.

Povodom obilježavanja godinu dana do početka Paraolimpijskih igara 2024. u Parizu, HPO je u suradnji s Francuskim veleposlanstvom te s tvrtkom Allianz organizirao prigodnu konferenciju za medije

Paraolimpijci
Paraolimpijci (Arhiva)

Od 28. kolovoza do 8. rujna 2024. Pariz će biti domaćin Paraolimpijskih igara na kojima će nastupiti više od 4.400 parasportaša u 22 sportova, među kojima i hrvatski sportaši. Hrvatska je do sada osvojila 26 medalja na ljetnim paraolimpijskim igrama pri čemu pet zlata, osam srebrnih i 13 brončanih medalja.

"Najbrojniju reprezentaciju imali smo u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine, po 25 sportaša, dok smo na zadnjim igrama u Tokiju imali 22 predstavnika. Do sada je sedam hrvatskih sportaša osiguralo vizu za Pariz, no kvalifikacije su u punom tijeku i vjerujem kako ćemo imati više od 25 sudionika," kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić na novinarskoj konferenciji održanoj u Francuskom institutu.

"Unutar paraolimpijske zajednice uzbuđenje u susret Parizu raste iz dana u dan. Paraolimpijski sport je bolji nego ikad prije. Konkurencija je svakim danom jača i ambicioznija, a posebno se radujemo povratku publike. Kako su igre u Europi, uvjeren sam da će i naši sportaši i sportašice imati puno više hrvatskih obožavatelja na tribinama," dodao je Kovačić.

Marijana Jakovac, članica Uprave Allianz Hrvatska je naglasila kako je Allianz s ponosom višegodišnji partner s Hrvatskim paraolimpijskim odborom, dodavši kako su paraolimpijci nepresušan izvor inspiracije.

"Izuzetno smo ponosi na naše dugogodišnje uspješno partnerstvo s Hrvatskim paraolimpijskim odborom u sklopu kojega naše paraolimpijce pratimo zadnja četiri paraolimpijska ciklusa. Nastup na Paraolimpijskim igrama vrhunac je svakog sportaša s invaliditetom, stoga nas mogućnost da ih u tome podržimo čini zaista sretnima. Paraolimpijci su naš nepresušan izvor inspiracije te zajedno nastavljamo raditi na stvaranju ravnopravnijih uvjeta za osobe s invaliditetom i slaviti svaki uspjeh," izjavila je Jakovac.

Početku odbrojavanja do početka POI prisustvovali su i hrvatski paraolimpijci Ivan Katanušić, Matija Sloup i Paula Novina. Katanušić, Sloup i Novina su pozvali mlade osobe s invaliditetom i njihove roditelje da se uključe u parasport:

"Dijete s invaliditetom ima ogromne predrasude prema sebi, a kroz sport mnogi problemi nestanu. Nije važan rezultat, bitno je da dijete uđe u sport zbog socijalizacije i integracije u društvo. I s invaliditetom je sve moguće ostvariti," zaključili su.

30.08.2023. 16:25:00
http://m.metro-portal.hr/pocelo-odbrojavanje-do-paraolimpijskih-igara-u-parizu-2024/143627/