objavljeno 18.11.2010. 12:26:00
19. OBLJETNICA

Počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Na vukovarskom Memorijalnom groblju do sada su pokopane 854 žrtve Domovinskog rata

Kolona sjećanja
Kolona sjećanja (Damir Glibušić, Vlado Kos/CROPIX)

Komemorativnim skupom i prigodnim programom učenika vukovarske Gimnazije pod nazivom "Vukovar-pobjednik jer je žrtva", u dvorištu vukovarske Opće bolnice počelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 19. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu.

Pored velikog broja građana Vukovara i domoljuba pristiglih u Vukovar iz svih krajeva Hrvatske, komemorativnom skupu nazočni su predsjednik Republike Ivo Josipović, Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, đakovački i osječki nadbiskup mons. Marin Srakić, ministri u Vladi, saborski zastupnici te čelnici i predstavnici brojnih stradalničkih i braniteljskih udruga kao i političkih stranaka.

U spomen na ubijene, poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u agresiji na Vukovar, podno središnjeg spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence su, u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, položila i svijeće zapalila državna i druga izaslanstva.

Vijence su položila i svijeće zapalila i izaslanstva Oružanih snaga, Ravnateljstva policije, 204. vukovarske brigade, čiji su pripadnici sudjelovali u obrani Vukovara 1991. godine tijekom koje je ubijeno i poginulo 887 pripadnika te postrojbe, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, izaslanstva gradova Vukovara, Dubrovnika i Zagreba te Vukovarsko-srijemske i ostalih hrvatskih županija. Na grobove 854 branitelja i civila do sada pokopanih na tom groblju, položene su ruže.

Molitvu za žrtve Vukovara u Domovinskom ratu molio je nadbiskup đakovački i osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, mons. Marin Srakić.

Do Memorijalnog groblja sudionci obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine došli su u Koloni sjećanja gradskim ulicama od vukovarske Opće bolnice u čijem je dvorištu održan prigodni komemorativni program.

Bitka za Vukovar, u kojoj su, po podacima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada 18. studenoga 1991. ubijena ili poginula 1624 branitelja i civila te ranjeno njih 1219, počela je 25. kolovoza, kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar. Prema podacima bolnice, u agresiji i neposredno nakon okupaciji Vukovara ubijeno je ili poginulo oko 3.600 branitelja i civila.

Opkoljeni grad branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu Hrvatske vojske. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine kada su u Vukovar ušli pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi. (hina/metro-portal)

18.11.2010. 12:26:00
http://m.metro-portal.hr/pocelo-obiljezavanje-dana-sjecanja-na-zrtvu-vukovara-1991/51385/