objavljeno 13.05.2012. 13:57:36
IZLAZ IZ PARLAMENTARNE KRIZE

Počeli pregovori tri najveće grčke stranke za spas zemlje

Čelnici konzervativne Nove demokracije, radikalne ljevičarske Sirize koja se protivi štednji što je nameću vjerovnici i socijalisti iz PASOK-a sudjeluju u tim pregovorima

Fotografija vijesti

U zadnjem pokušaju da sastave vladu i izbjegnu nove izbore, čelnici tri najveće grčke stranke danas se sastaju s predsjednikom Papuliasom, prenosi Hina.

Čelnici konzervativne Nove demokracije, radikalne ljevičarske Sirize koja se protivi štednji što je nameću vjerovnici (MMF i EU) i socijalisti iz PASOK-a sudjeluju u tim pregovorima.

Tim su redom stranke osvojile prva tri mjesta na parlamentarnim izborima 6. svibnja, ali nijedna nije dobila dovoljnu većinu i njihovi čelnici, jedan za drugim, nisu uspjeli sastaviti većinu i Papuliasu su vratili mandate za sastav vlade.

Mladi čelnik Sirize Aleksis Cipras došao je prvi, nasmiješen i opušten, a za njim su pristigli Evangelos Venizelos iz PASOK-a i čelnik konzervativne Nove demokracije Antonis Samaras.

Idući na pregovore u predsjedničku rezidenciju Samaras je kazao novinarima kako želi da Grčka dobije prijelaznu koalicijsku vladu s dvogodišnjim mandatom i zadaćom da zadrži zemlju u eurozoni.

"Grčki narod nam je dao mandat da surađujemo kako bismo promijenili politiku, uz ostanak u eurozoni. To je mandat za suradnju u stabilnoj vladi barem do europskih izbora" 2014. godine, rekao je.

Predsjednik Papulias će zatim primiti izaslanike četiriju manjih stranaka, uključujući neonacističku Zlatnu zoru, koji su na zadnjim izborima ušli u parlament.

Sadašnja politička blokada mora se po zakonu prevladati do četvrtka, inače će se u lipnju održati novi parlamentarni izbori.

13.05.2012. 13:57:36
http://m.metro-portal.hr/poceli-pregovori-tri-najvece-grcke-stranke-za-spas-zemlje/70930/