objavljeno 25.02.2009. 14:23:22
DRŽAVNI UDAR?

Pobuna bangladeških graničnih postrojbi

Pobunjenici iz postrojbe "Bangladesh Rifles" nezadovoljni su plaćom i uvjetima rada.

Pripadnici postrojbe
Pripadnici postrojbe "Bangladesh Rifles" na krovu svog zapovjedništva u Daki. (Getty Images)

Pobunjeni pripadnici bangladeških graničnih postrojbi "Bangladesh Rifles" otvorili su u srijedu vatru u svom glavnom stožeru u prijestolnici Daki, a vlada Bangladeša poslala je jedinice redovne vojske u intervenciju, javljaju privatne televizijske postaje.

Pucnji iz lakog vatrenog oružja i minobacačkih granata čuli su se u srijedu u dobro čuvanom kompleksu postrojbe Bangladesh Rifles u Daki, izvijestile su postaje Bangla Vision i ETV kako prenose svjetske agencije.

Po izjavama svjedoka, nekoliko helikoptera nadlijetalo je glavni stožer Bangladesh Riflesa, ali nisu mogli potvrditi je li na njega pucano.

Novinar ETV-a javio je da su vojnici izašli iz svojih baraka i zauzeli konferencijsku dvoranu u kojoj je trajao sastanak vojnih časnika, a kako prenosi AP pobunjeni graničari zauzeli su i trgovački centar u blizini svog glavnog stožera pri čemu je nekoliko osoba ranjeno.

Postrojbe redovite vojske moglo se vidjeti kako evakuiraju civile iz zgrada u susjedstvu s glavnim vojnim kompleksom u Daki. Zasad nema službene potvrde o mogućim žrtvama, ali francuska agencija France Presse javlja pozivajući se na bolničke izvore da je u pobuni najmanje osmero ranjenih.

"Ne možemo reći je li riječ o državnom udaru, ali kruže glasine da je izbila svađa zbog promaknuća nekih časnika", rekao je jedan svjedok u telefonskom razgovoru.

Pobunjeni pripadnici paravojnih pograničnih snaga nezadovoljni su plaćom i uvjetima rada, javljaju lokalne televizije.

Bangladeš je u prosincu ponovo dobio građansku vlast, nakon dvogodišnje vojne vladavine. (hina/metro-portal)

25.02.2009. 14:23:22
http://m.metro-portal.hr/pobuna-bangladeskih-granicnih-postrojbi/15248/