objavljeno 30.08.2017. 13:01:00
STARITE ZDRAVO

Plešite, trčite ili šetajte - neka vaš mozak stari zdravo

Živimo sve dulje, no živimo li zdravije? Kod onih koji su se s godinama počeli sve više kretati, javio se i proporcionalan razvoj sivih stanica

Krećite se što više
Krećite se što više (Arhiva)

Životni vijek danas je dulji no ikad, jednako kao i na tjelesno, trebali bismo paziti i na svoje mentalno zdravlje. Statistike pokazuju da je broj osoba koje pate od demencije u posljednjih 35 godina porastao tri puta.

Ti crni podaci potaknuli na istraživanje koje je u travnju objavljeno u časopisu The Journal of Alzheimer's Disease u kojem se tvrdi da bi hodanje, bicikliranje, plivanje, plesanje ili čak vrtlarenje mogli smanjizi rizik od Alzheimerove bolesti.

Vježbanje se već dugo povezuje s boljim mentalnim kapacitetima starijih osoba. Postoje istraživanja koja su pratila nekoliko starijih osoba tijekom godina, a u obzir su uzimali s snimke mozga. Nova studija sa Sveučilišta u Kaliforniji analizirala je podatke koje su prikupljali od 1989.godine, a u kojem je sudjelovalo više od 6 000 osoba oba spola. Sudionici su podvrgnuti cognitivnim i medicinskim ispitivanjima, ispunili su upitnike o svom životu, fiziškoj aktivnosti te pristali na snimanje mozga.

Prateći rezultate prikupljane gotovo 10 godina i nakon ispitanih 900 pojedinca dobne skupine od 65 godine nadalje, istraživači su najprije odrediti koje osobe su na bilo koji način kognitivno oštećene, a to su onda usporedili s brijem kalorija koje su trošili tjednom tjelovježbom.

Snimanje mozga pokazalo je da je mozak najaktivnijih pojedinaca imao najviše sive tvari u dijelovima zaduženima za sjećanje i razmišljanje. Više sive tvari upućuje na zdraviji mozak. , a obje skupine pokazale su manji rizik od razvoja Alzheimera.

Cyrus Raji, voditelj istraživanja savjetuje bi se i mlade i starije osobe trebale što više kretati kako bi zadržali dobro mentalno zdravlje. Najbolja vrsta vježbe za zadržavanje dobrog pamćenja još nije otkrivena, no svaka fizička aktivnost definitivno pripomaže. Ako želimo biti zdravim, kako u tijelu, tako i u glavi, tvrdi dr. Raji, moramo se kretati.

Piše: Andrea Holi
30.08.2017. 13:01:00
http://m.metro-portal.hr/plesite-trcite-ili-setajte-neka-vas-mozak-stari-zdravo/107025/