objavljeno 08.04.2010. 21:00:12
EURO 2012.

Platini Ukrajincima dao rok od dva mjeseca za napredak

Zbog ekonomske krize, političkih napetosti i vrlo jake zime pripremni radovi za EURO u Ukrajini kasne čak pet mjeseci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Predsjednik Europskog nogometnog saveza (UEFA) Michel Platini nakon dvodnevnog je posjeta Ukrajini rekao kako vladi te zemlje daje rok od dva mjeseca kako bi pokazala vidljiv napredak u izgradnji stadiona i pripremama za domaćinstvo Europskog prvenstva kojemu će uz Poljsku biti domaćin 2012. godine.

Platini je na kraju posjeta razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem kojemu je prenio svoja zapažanja i zamolio ga da utječe na vladu kako bi se radovi ubrzali.

"Predsjednik Janukovič mi je dao garancije da će svi potrebni radovi biti napravljeni i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da i vlada slijedi njegov primjer. Ja sam njemu rekao da u sljedeća dva mjeseca UEFA želi vidjeti jasne znakove ubrzanja radova", rekao je Platini.

Zbog ekonomske krize, političkih napetosti i vrlo jake zime pripremni radovi za EURO u Ukrajini kasne čak pet mjeseci. Poglavito se to odnosi na izgradnju stadiona u Kijevu na kojemu bi se trebala odigrati i finalna utakmica, a radovi kasne i na izgradnji stadiona u Lvivu.

Platini je tijekom svog posjeta Ukrajini ponovio stav Izvršnog odbora UEFA-e da će Ukrajini biti oduzeto domaćinstvo EURA ukoliko stadion u Kijevu ne bude na vrijeme dovršen.

Ukrajinski predsjednik Janukovič je izjavio da će, s obzirom da je u pitanju čast njegove zemlje, odsada on osobno nadgledati radove.

Ministar za EURO 2012 Boris Kolesnikov objavio je kako vlada iz državnog proračuna za 2010. godinu za modernizaciju stadiona, izgradnju cesta i unapređenje zračnih luka planira potrošiti oko 3.3 milijarde dolara, dok je Janukovič ustvrdio da bi se trebalo uložiti najmanje 5 milijardi dolara kako bi se nadoknadila dosadašnja kašnjenja.

S ciljem namicanja potrebnih sredstava Ukrajina je već objavila kako će se svakoga tjedna održavati aukcije na kojima će se prodavati državne obveznice. (hina/metro-portal)

08.04.2010. 21:00:12
http://m.metro-portal.hr/platini-ukrajincima-dao-rok-od-dva-mjeseca/37436/