objavljeno 09.07.2008. 09:39:26

Pijanist Bruno Vlahek pobijedio na natjecanju u Lleidi

Dvadestedvogodišnji hrvatski pijanist Bruno Vlahek pobjednik je XIV. međunarodnog pijanističkog natjecanja "Ricardo Vines", održanog od 6. do 9. srpnja u španjolskom gradu Lleidi.

Fotografija vijesti

U iznimno jakoj konkurenciji pijanista iz cijelog svijeta do 27 godina, Vlahek je prema jednoglasnoj odluci medjunarodnog ocjenjivackog suda bio najbolji u sve tri etape natjecanja.

U završnom krugu natjecanja, odrzanom sinoć u Auditoriumu "Enric Granados", izveo je 2. klavirski koncert Camillea Saint-Saënsa.

Uz novčanu, nagrada uključuje i niz koncerata s orkestrima te solisticke recitale u najprestižnijim koncertnim dvoranama Katalonije.

Na solističkom recitalu u Barceloni u sljedećoj koncertnoj sezoni, Bruni Vlaheku će biti uručena i počasna diploma koju dodjeljuje "Academia de Belles Arts de Sabadell" iz Barcelone.

Bruno Vlahek (Zagreb, 1986.), diplomirao je glasovir na Muzičkoj akademiji Zagrebu u klasi prof. Vladimira Krpana.

Dvostruki je apsolutni pobjednik državnih natjecanja učenika i studenata glazbe (1999., 2001.) te dobitnik mnogih najviših nagrada među kojima se ističu: prva nagrada na državnom natjecanju komornih ansambala (1997. i 1999.), prva nagrada na međunarodnom pijanističkom natjecanju u Pinerolu, Italija), Grand Prix Lions Club Rijeka za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora, a dobitnik je i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2003./04.

Vlahek je bio i hrvatski predstavnik na kongresima Europskog udruženja klavirskih pedagoga (EPTA) u Norveškoj i Mađarskoj, a kao stipendist Međunarodnog fonda Vladimir Spivakov predstavljao je Hrvatsku na koncertima u Moskvi 2002.

Nastupao je solistički te u komornim ansamblima i s orkestrima (Dubrovački simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Simfonijski orkestar HRT, Zagrebačka filharmonija i dr.), u zemlji i inozemstvu (Austrija, Crna Gora, Italija, Mađarska, Norveška, Njemačka, Rusija, Slovenija, Švedska).

09.07.2008. 09:39:26
http://m.metro-portal.hr/pijanist-bruno-vlahek-pobijedio-na-medjunarodnom-natjecanju-u-lleidi/9626/