objavljeno 28.06.2022. 09:01:00
OSVRT

Picassoesque ciklus Duška Šibla

Na pojedinm listovima poznate Šiblove Figure u pokretu dobivaju picassovski štih, dvoglave kombinacije naizgled sliče Picassu

Duško Šibl
Duško Šibl (Duško Šibl)

Nedavno je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl, autor impresivnog opusa, iznimno radoznali stvaralac, kratke rezove nadahnuća pronašao u jedinstvenim motivima Pabla Picassa, kreirajući izazovni ciklus Picassoesque, osam listova srednjeg formata 50 x 40 cm, izveden u tehnici kombinacije penkale i kolaža.

Na pojedinm listovima poznate Šiblove Figure u pokretu dobivaju picassovski štih, dvoglave kombinacije naizgled sliče Picassu, no to su Šiblov slojeviti likovi, uz likove s oznakama što naliče Picassu.

Tražeći u Picassu zanimljive poticaje, Šibl se iznova suočava s nizom svojih figura, u plesu, u pogledu, u življenju između stvarnog i nestvarnog, slikar se i ovdje vraća svojim omijenim motivima.

Istodobno stvarati redovito i u otežanim uvjetima, s limitiranim izborima likovnih tehnika, reagirati na motive koji se načas bude i ukazuju na svoj značaj, na svoju istančanu i iskonsku vrijednost, umjetnik neprekidno istražuje aktualne mogućnosti, želje ali i onu unutarnju potrebu za stvaranjem vlastitoga izričaja, pa i onda kada mu se fragmenti opusa drugog artiste učine privlačnim, bez straha da će ga itko nazvati plagijatorom.

S druge strane, teško je ponekad odoljeti iskušenju i svijet oko sebe i mnoštvo motiva pokušati ne vidjeti onako kako ih je doživljavao veliki umjetnik.

Šibl je kreirao vibrantan niz kolaža s penkalom, katkad se pomalo i igrajući, ističući posebnosti motiva koji su njemu posebno dragi.

Piše: Miroslav Pelikan
28.06.2022. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/picassoesque-ciklus-duska-sibla/138339/