objavljeno 30.09.2009. 11:19:34
RAZLJUTIO PREDSJEDNIKA

Peter Galbraith smijenjen s dužnosti u Afganistanu?

Nekome se očito nije svidio Galbrithov otvoren stav o prijevari na afganstanskim izborima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Najviši američki diplomat u UN-ovoj misiji u Afganistanu, Peter Galbraith, smijenjen je s dužnosti nakon svađe s europskim šefom oko predsjedničkih izbora u zemlji, rekao je neimenovani dužnosnik UN-a za Reuters u srijedu.

Galbraith, zamjenik posebnog izaslanika UN-a Kaia Eidea, zauzeo je agresivan i otvoren pristup prema prijevari na izborima 20. kolovoza i razljutio je svog norveškog šefa koji je zagovarao blaži pristup tom pitanju.

Američki diplomat napustio je Kabul ranije ovog mjeseca nakon svađe s Eideom. Dužnosnici UN-a tada su pokušali umanjiti važnost tog spora nazvavši ga razlikom oko stila i rekli su kako očekuju Galbraithov povratak.

Međutim, dužnosnik UN-a, koji je želio ostati anoniman jer nema ovlasti javno govoriti o tom pitanju, rekao je da se Galbraith neće vratiti u Afganistan.

Galbraith, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj, nije bio dostupan za komentar. Službena objava o njegovoj smjeni s te dužnosti očekuje se kasnije.

Prvi rezultati s izbora davali su aktualnom predsjedniku Hamidu Karzaiju veliku prednost, ali UN-ovo povjerenstvo naredilo je opsežnu istragu o glasovanju zbog velikog broja sumnjivih listića. U sukobu između Galbraitha i Eidea ogledaju se i razlike između američkog i europskog načina rješavanja poslijeizbornog političkog stanja u Afganistanu. Amerikanci su zadnjih mjeseci imali velike primjedbe na Karzaija i njegovu politiku.

Prema pisanju BBC-a, Galbraith je jako razljutio afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija pozivom na potpuno novo prebrojavanje glasova nakon predsjedničkih izbora. BBC je također objavio kako su putem e-maila dobili Galbraithovu izjavu u kojoj kaže: "Na ovu funkciju me postavio glavni tajnik, a koliko znam on mi još nije dao ostavku". (hina/metro-portal)

30.09.2009. 11:19:34
http://m.metro-portal.hr/peter-galbraith-smijenjen-s-duznosti-u-afganistanu/23223/