objavljeno 03.12.2017. 18:01:00
OSVRT

Pero Jakšić, vezan za rodni brački kamen

Možemo reći kako akademski kipar Pero Jakšić, s diplomom pariške Nacionalne umjetničke akademije, na svoj poseban i autohton način nastavlja drevnu kamenoklesarsku tradiciju otoka Brača

Kipar srođen s rodnim otokom
Kipar srođen s rodnim otokom (Miroslav Pelikan)

Djelovanje suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, akademskog kipara Pere Jakšića, autora vrlo snažnog i kompleksnog opusa, gotovo je idealni primjer kako domaći čovjek, odgojen u pariškim visokim umjetničkim školama, djeluje na svom otoku, u svom mikro svijetu, rekli bi, na zadovoljstvo i njegovo i naše.

Naravno, ta veza s rodnim bračkim kamenom niti kod Jakšića nikada nije prestala postojati, vjerojatno je čežnja za otočkim prostorima u pariškim danima bila još izrazitija, intenzivnija, žeđ je bila gotovo neugasiva.

Obogaćen impresivnim vještinama tretiranja kamena uz prirodni, talent koji se kontinuirano nasljeđuje kroz generacije, u kolopletu fascinantnih vizura mora i kopna, neba i podneblja, Jakšić se odmah po povratku bez ustezanja sučelio s bijelim bračkim kamenom, tvoreći, stvarajući čitave nizove, što figurativnih (najčešće su narudžbe vezane za figurativno) a što apstraktnih djela ( osobno voli izlagati organsku apstrakciju ), koje sada u njegovim srednjim godinama čine već sada izniman i vrlo osoben autorski opus, ne usporediv s drugima, vrlo samosvojan i po izrazu prepoznatljiv, vrlo dojmljiv.

Jakšić virtuozno tretira raznolike motive od posve malih aktova, do većih i velikih vijugavih,složenih kompozicija,lica, spletova gibanja, tijela i lica, portreta i animalistike,impresivnih stojećih i sjedećih figura u javnim prostorima,serije u plavom kamenu Lapis lazuli.

Možemo reći kako akademski kipar Pero Jakšić, s diplomom pariške Nacionalne umjetničke akademije, na svoj poseban i autohton način nastavlja drevnu kamenoklesarsku tradiciju otoka Brača, kontinurano radeći u svome atelijeru i svakodnevno stvarajući opsežan opus tajnovitih motiva, zatečenih u trenucima grčevita gibanja ili u rijetkom trenutku posvemašnje mirnoće, u kretanju, puzanju, uspinjanju, ponekad u neprirodnom, neljudskom stavu.

Spomenimo i vrlo otmjenu seriju gracilnih aktova u malom formatu, bijelih, plavih, tamnih, u raznovrsnim položajima.

Jakšić izvodi svoje skulpture u bronci, granitu,mramoru, bračkom kamenu, u vrlo raznovrsnim formatima, slijedeći svoju jasnu autorsku viziju.

Svakako bi bilo poželjno kada bi Pero Jakšić, prikazao odabir djela iz svojeg bogatog opusa,nazovimo to i stanovitom retrospektivom, kako apstrakcija tako i figuracija, uz adekvatan kritički tekst koji bi obuhvatio cjelinu opusa,i sve zabilježeno u reprezentativnoj monografiji s brojnim fotografijama koje zorno ilustriraju umjetnički opus kipara i diskretno gledatelja potiču na razmišljanje, naravno u odgovarajućem prostoru.

Naravno, takav dojam, dobiven u izravnom kontaktu s odabranim djelom je najprije daje vrlo cjelovit i nadasve bogat dojam, neponovljiv jer će rijetko toliki broj pomno odabranih skulptura biti izložen iznova na jednom mjestu.

Akademski kipar Pero Jakšić, izrazita je osobnost naše aktualne likovne produkcije, autor impresivnog ciklusa skulptura.

Koliko je poznato Jakšić priprema znatan broj novih ( novijih ) skulptura, velikih formata, njegovih poznatih čudesnih oblika i lica u prepletu tijela, u milovanju i sukobu, u gesti ljubavi ili mržnje ( doista neodrediva granica), u uzdizanju ili pak poniznog držanja glave i vrata...

Piše: Miroslav Pelikan
03.12.2017. 18:01:00
http://m.metro-portal.hr/pero-jaksic-vezan-za-rodni-bracki-kamen/108936/