objavljeno 15.05.2008. 22:28:04
EKSKLUZIVNO

Paul Stanley: Opstali smo jer se nikada nismo drogirali

Lider grupe Kiss za Metro govori o tajnama uspješne glazbene karijere

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Kada je novinarka Metroa Talia Soghomonian došla u ured na Sunsetu u Kaliforniji kako bi odradila intervju s Paulom Stanleyem, gitaristom i pjevačem poznate rock grupe Kiss, ostala je nemalo iznenađena.

Naime, Paul kojega u javnosti, ponajviše zbog vrste glazbe koju izvodi, percipiraju kao divlju i hladnu rock-zvijezdu, iznenadio ju je toplinom i očinskom odnosom prema svojem timu. Sasvim suprotno očekivanjima, pozdravio je svakog svog zaposlenika, upitao ga kako se osjeća i zaželio mu ugodan dan. Potom se ispričao novinarki što kasni ‘čak’ 15 minuta, a zatim je uveo u ured i ponudio kavom.

Ured lidera Kissa, prema njezinim riječima, zatrpan je albumima, DVD-ima i nagradama koje je  grupa skupila u 35 godina postojanja.

Energija i strast

- Često uhvatim samoga sebe kako razmišljam o svim tim godinama na sceni i sve mi to izgleda kao neki san. U posljednje vrijeme ljudi me često znaju pitati jesam li tijekom godina izgubio energiju i strast koju sam osjećao kada sam započinjao glazbenu karijeru, a ja im odgovaram da, iako se to možda čini nevjerojatnim, danas imam puno više energije. Evo, nedavno smo bili na koncertu u Australiji, a dečki i ja nismo mogli prestati svirati. Na kraju koncerta činilo mi se kao da smo svirali samo pola sata, a ne tri koliko je usitinu trajao cijeli nastup. Jednostavno, fizički i psihički mi smo danas puno čvršći nego prije 35 godina. A i puno se bolje zabavljamo na stageu jer smo iskusniji pa nam neke stvari više nisu toliko bitne kao prije - kaže Paul.

Kiss je po mnogočemu atipična grupa. Najviše se to očituje u činjenici da se ni nakon toliko godina nisu raspali, što je impresivno ako uzmemo u obzir da većina grupa ne može izdržati zajedno ni pet godina.

Lažni agenti i menadžeri

- Smatram kako se grupe raspadaju zbog dvije stvari. Prva je droga, a druga je alkohol. Te stvari prvo ubiju članove benda pojedinačno i njihovu kreativnost, a onda rasture i odnose u bendu, što logično dovodi do raspada. Nikada nisam bio pobornik droga. Volim popiti čašu dobrog vina i to je to - priča Paul, no priznaje kako svi članovi njegovog benda ipak nisu ostali imuni na drogu. Tako su Gene (basist) i on uvijek bili čisti, dok su drugi eksperimentirali i imali probleme ili s alkoholom ili s lakšim drogama. Na sreću, uspjeli su ih riješiti. Tako Ace, koji je dugo vremena imao ozbiljnih problema s alkoholom, ne pije već dvije godine.

“Iskustvo mi govori da su žene koje vjeruju da su jako seksepilne, loše u krevetu. Sjećam se da mi je jednom prišla jako privlačna djevojka koja je tvrdila da je sjajna u krevetu. Na kraju svega, razočarao sam se.”  

Na pitanje smatra li da se glazbena industrija promijenila tijekom godina Paul odgovara:
- Više ne postoji glazbena industrija. Umrla je zbog mnogo razloga. Jedan od njih je to što se nije uspjela prilagoditi internetu i novim tehnologijama. Danas postoje na tisuće agenata i samoprozvanih menadžera koji su kradljivci i gledaju samo kako da te opljačkaju. Čini se kao da nitko više ne radi ovaj posao iz ljubavi. Ma, sve je to postala luda kuća. Jedino, pak, što žele pjevači i pjevačice, jest da budu slavni. Treba se zapitati želiš li biti pop-zvijezda ili glazbenik?

Pravi glazbenici stvaraju, sviraju, pišu. Mukotrpan je to proces. Ako ne radiš ovaj posao iz pravih razloga, nema šanse da preživiš - smatra Paul koji nastoji i svojoj djeci usaditi ljubav prema glazbi. Tako njegov sin jako cijeni glazbeni repertoar svoga oca. Preferira klasični rock i blues, a najviše, kaže, voli slušati Joea Bonamassu, ali i bendove koje i Paul cijeni - Beatlese, The Who, Rolling Stonese, Jimija Hendrixa itd. Trenutno je Paul toliko zaposlen da ne planira stvarati neke solo materijale. Što se tiče turneje po Europi, to je, kaže, također  u planu jer bi članovi benda rado posjetili gradove u Europi u kojima imaju obožavatelje.

Naravno, razgovor nije mogao proći bez ‘škakljivih’ pitanja. Ipak je ovdje riječ o rock-zvijezdi, a njihov način života se uvijek povezivao s divljim seksom.

- Iskustvo mi govori da su žene koje čvrsto vjeruju da su jako seksepilne, jako loše u krevetu. I obrnuto. Sjećam se da mi je jednom u Seattleu nakon koncerta prišla jako privlačna djevojka i rekla: ‘Ja sam u ovom gradu najbolja u krevetu. Idemo u hotelsku sobu’. Pomislio sam: ‘Super, pa to moram vidjeti’. Nakon što je sve bilo gotovo, znam da mi je prva pomisao bila ‘Ako si ti najbolja u gradu, kakve su onda druge, pobogu? - smije se Paul i dodaje kako mu je, između glazbe i seksa, ovo prvo uvijek ‘stvaralo više adrenalina’.

Svirati ili umrijeti

Najboljom pjesmom grupe Kiss smatra ‘Love Gun’, no misli da bi njihovi fanovi prije odabrali ‘Rock ‘n Roll All Night’. Sve je, kaže, stvar ukusa i izbora. Na kraju, zamolili smo simpatičnog Paula da nam otkrije tajnu uspjeha Kissa.

- Mislim da je jedan od glavnih razloga zašto smo tako dugo ostali na samom vrhu to što za mene nikada nisu postojale neke alternative. Svome sinu sam rekao ‘Ne preporučujem ti ovaj način života jer je loš’.

Za mene je pak oduvijek vrijedila samo jedna filozofija - svirati ili umrijeti. Jednostavno, oduvijek sam znao da sam rođen da sviram, stvaram i da se općenito bavim glazbom. Po mojem mišljenju, biti kreativan je najviše što čovjek može postići tijekom  ovozemaljskog postojanja - zaključuje.

Prevela i prlagodila Iva Novak

Piše: Talia Soghomonian, Metro Francuska
15.05.2008. 22:28:04
http://m.metro-portal.hr/paul-stanley-opstali-smo-jer-se-nikada-nismo-drogirali/7282/