objavljeno 27.07.2010. 08:13:00
PSIHOLOGIJA VOZAČA

Parovi se svađaju već na 20. kilometru putovanja

Parovi se upravo u automobilu osvećuju za neke prijašnje probleme i žele to nadoknaditi jer partner iz automobila ne može pobjeći

auto put svađa
auto put svađa (Shutterstock)

Psiholozi tvrde da se bračni parovi počinju svađati već nakon 20 kilometara putovanja automobilom. Uglavnom je to zbog trivijalnih uzroka - muškarcima, na primjer, smetaju ženini prigovori ili što sa strahom pretiče druge automobile, ali takve male svađe mogu uzrokovati i prometnu nesreću.

''Žene se u zatvorenom prostoru automobila osvećuju za prijašnje nepravde i žele to nadoknaditi u autu gdje muž od prigovora ne može pobjeći'', kaže češki psiholog Karel Havlík u publikaciji ''Psihologija za vozače''.

>> Loše navike koje uništavaju sretne veze i brakove

Takvo ponašanje ih ugrožava jer im raste adrenalin i ubrzava im se puls. Havlík kaže da se žene mogu i svađati i voziti, ali ne razumiju da je to muškarcima u prometu teže.

Psiholog Havlík ipak savjetuje da na putovanju dužem od 400 kilometara uza sebe imamo suvozača. Ako odaberete supružnika, u autu se ne isplati kritizirati jer lako dođe do svađe. Bolje je razgovarati o neutralnim temama, šaliti se i smijati. Ako do svađe dođe, najbolje je stati na prvom odmorištu, popiti kavu i riješiti problem.

27.07.2010. 08:13:00
http://m.metro-portal.hr/parovi-se-svadjaju-vec-na-20-kilometru-putovanja/45200/