objavljeno 11.03.2010. 00:19:37
PROGURAN ZAKON

Parlament prihvatio spornu odredbu koja štiti Berlusconija

Neki od oporbenih talijanskih zastupnika vikali su "Sramota!", a drugi su se pozivali na načelo ustava da su svi građani jednaki pred zakonom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Saveznici talijanskog premijera Silvija Berlusconija progurali su u srijedu u parlamentu sporan zakon koji Berlusconija štiti od progona u dva sudska procesa koja su u tijeku.

Zakon je izrazito sporan što se vidjelo i prilikom konačnog glasovanja. Neki od oporbenih zastupnika su vikali "Sramota!", a drugi su dizali primjerke talijanskog ustava, pozivajući se na načelo da su svi građani jednaki pred zakonom.

Zakon dopušta premijeru i ministrima da za šest mjeseci odgode salušanja u bilo kojem procesu u tijeku u koji su uključeni. Protiv Berlusconija se na milanskom sudu vode dva procesa, jedan za optužbe o korupciji a drugi za porezne prijevare. On optužbe niječe.

Zakonska odredba koja je u donjem domu prihvaćena prošlog mjeseca konačnu je potvrdu dobila u srijedu u senatu. Belrusconijevi konzervativci uživaju čvrstu većinu u oba doma.

Kritičari tvrde da je odredba smišljena kako bi zaštitila Berlusconija od suđenja u Milanu dok podržavatelji kažu da je potrebna jer su Talijani Berlusconija izabrali da vodi zemlju, a ne da mu pozornost odvlače sudski procesi.

Odredba kaže da se šestomjesečna suspenzija može dva puta obnavljati, do ukupno 18 mjeseci, ako je tuženi "legitimno spriječen" zato što je izabrani dužnosnik. (hina/metro-portal)

11.03.2010. 00:19:37
http://m.metro-portal.hr/parlament-prihvatio-spornu-odredbu-koja-stiti-berlusconija/35165/