objavljeno 03.10.2010. 00:47:38
POGORŠANJE

Paragvajskom predsjedniku infekcija ugrozila život, liječi se u Brazilu

Fernando Lugo je rekao da ga njegova bolest neće omesti u radu, ali je u četvrtak hospitaliziran u Asuncionu jer se nije dobro osjećao

Fernando Lugo
Fernando Lugo (Getty Images)

Paragvajski predsjednik Fernando Lugo, koji se liječi od karcinoma, zbog po život opasne infekcije žurno je prebačen na liječenje u Brazil u subotu, nekoliko dana nakon što je hospitaliziran, priopćila je paragvajska vlada. Lugo, bivši katolički svećenik koji vodi Paragvaj dvije godine, u kolovozu je počeo liječenje kemoterapijom zbog non-Hodgkin limfoma.

Pogoršanje Lugovog zdravlja moglo bi ga primorati da privremeno prepusti vlast potpredsjedniku Federicu Francu koji se često s bivšim svećenikom sukobljavao zbog Lugovih ljevičarskih stavova, ali je obećao da neće iskoristiti njegovu bolest. Lokalni mediji su izvijestili da će Franco, koji je u ušao u izborni savez s Lugom, preuzeti predsjedničke dužnosti do Lugovog povratka.

Franco će u slučaju smrti 59-godišnjeg Luga preuzeti predsjedničku dužnost i sazvati izbore za izbor novog potpredsjednika. Smatra se da će Franco, ako preuzme dužnost, Paragvaj, koji je četvrti svjetski izvoznik soje, skrenuti desno. Lugo je rekao da ga njegova bolest neće omesti u radu, ali je u četvrtak hospitaliziran u Asuncionu jer se nije dobro osjećao. Lugov liječnik je rekao da je utvrđena infekcija u dijelu grla koja bi se kirurški mogla riješit u brazilskoj bolnici gdje Lugo ide na kemoterapiju.

>> NOVO >> Zdravstveno stanje paragvajskog predsjednika Fernanda Luga, koji se liječi od karcinoma, stabilno je u nedjelju nakon što je hitno prebačen na liječenje u bolnicu u Brazilu zbog, kako se kasnije utvrdilo, vaskularnih problema.

Alfredo Boccia, Lugov osobni liječnik, rekao je novinarima da je predsjednik stabilno te da su nalazi pokazali da predsjednik ima trombozu, ili krvni ugrušak, u gornoj šupljoj veni (vena cava superior) što je vjerojatno rezultat kemoterapije, ali da operacija neće biti potrebna.

"Ova je dijagnoza bitno manje zabrinjavajuća od prvotne", kazao je Boccia. Prvo se mislilo da Lugo ima po život opasnu infekciju u grlu te je stoga bio žurno prebačen na liječenje u Sao Paolo, gdje i inače ide na kemoterapiju. (hina/metro-portal)

03.10.2010. 00:47:38
http://m.metro-portal.hr/paragvajskom-predsjedniku-infekcija-ugrozila-zivot-lijeci-se-u-brazilu/49137/