objavljeno 22.04.2010. 15:40:50
ZLOSTAVLJANJE

Papa prihvatio ostavku trećeg irskog biskupa

Crkva je objavila punu ispriku za "mučan i tužan grijeh" za koji ne može biti opravdanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Papa Benedikt XVI. prihvatio je ostavku biskupa Jamesa Moriartyja, priopćio je u četvrtak Vatikan, a agencije podsjećaju da je on treći irski biskup koji se povukao zbog skandala u vezi sa seksualnim zlostavljanjem djece.

Moriarty je predao ostavku u prosincu, pošto je u službenom izvješću naveden kao jedan od crkvenih dužnosnika u dublinskoj nadbiskupiji koji je 30 godina skrivao slučajeve pedofilije.

Papa je nakon brojnih slučajeva pedofilije u Katoličkoj crkvi i zahtjeva žrtava za odlučnijim potezima u suzbijanju tog zla obećao da će Crkva poduzeti potrebne mjere.

U četvrtak je vodstvo Katoličke crkve u Engleskoj i Walesu, u ime pet milijuna katolika, objavilo punu ispriku za taj "mučan i tužan grijeh" za koji ne može biti opravdanja.

Iako je, kako stoji u priopćenju, riječ o "osobnom grijehu nekolicine, mi smo svi povezani u Tijelu Kristovu i stoga njihovi grijesi diraju sve nas". Crkva je priopćila da je odlučna zadržati "otvorenost i transparentnost" u bliskoj suradnji s nadležnim tijelima u zemlji.(hina/metro-portal)

22.04.2010. 15:40:50
http://m.metro-portal.hr/papa-prihvatio-ostavku-treceg-irskog-biskupa/38450/