objavljeno 28.03.2010. 14:04:57
CVJETNICA

Papa otvorio Veliki tjedan procesijom i misom u Vatikanu

Najsvetiji tjedan liturgijskoga kalendara ove je godine zasjenjen jednom od najtežih kriza Katoličke crkve - problemom seksualnog zlostavljanja djece

(Getty Images)

Papa Benedikt XVI. predvodio je u nedjelju procesiju i misu na Trgu sv. Petra u Vatikanu na blagdan Cvjetnice, kojom se slavi ulazak Isusa Krista u Jeruzalem i kojom počinje Veliki tjedan, dovezavši se onamo, prvi put u svojem petogodišnjem pontifikatu u "papamobilu", prenose mediji.

Najsvetiji tjedan liturgijskoga kalendara ove je godine zasjenjen jednom od najtežih kriza u posljednjih nekoliko desetljeća postojanja Katoličke crkve i Papinom ulogom u njoj - problemom seksualnog zlostavljanja djece, u kojemu su sudjelovali katolički svećenici.

Papin glasnogovornik Federico Lombardi novinarima je kazao kako je odluka o korištenju "papamobila" ove godine donesena kako bi "vjernici Svetog oca bolje vidjeli", prenio je AFP. Na Trgu sv. Petra okupilo se mnoštvo vjernika koji su Papu pozdravljali maslinovim i palminim grančicama.

Predvodeći misu, Benedikt XVI. u svojoj homiliji nije spomenuo skandal koji potresa Crkvu, no jedna od molitvi, izgovorena na portugalskom, bila je posvećena "mladima i onima koji su zaduženi i odgovorni za njihovu zaštitu i njihovo podučavanje".

Papa je kazao kako je "duboko ožalošćen" zbog situacije u Jeruzalemu gdje su napetosti između Palestinaca i Izraelaca postale još veće nakon izraelske odluke o izgradnji novih domova u istočnome Jeruzalemu.

"U ovome trenutku, naša srca i naše misli usmjerene su prema Jeruzalemu. Duboko sam ožalošćen zbog nedavnih nesuglasica i napetosti, koje su se ponovno pojavile u tom gradu - duhovnoj domovini kršćana, židova i muslimana", rekao je tijekom angelusa.

"Mir je dar što ga je Bog povjerio ljudima kako bi ga njegovali kroz dijalog i međusobno poštovanje, kroz izmirenje i oprost. Pozivam vas da molimo za to da odgovorni za sudbinu Jeruzalema hrabro krenu putem mira i njime ustrajno nastave. Danas, na Cvjetnicu, srdačno vas sve pozdravljam, osobito vas mlade, s obzirom na to da je danas i Svjetskih dan mladih", rekao je Papa, tradicionalno se obrativši mladima na brojnim stranim jezicima.

Tijekom prošlog tjedna Papa se našao u središtu velike polemike, jer je odbio kazniti američkog svećenika koji je optužen za seksualno zlostavljanje 200 gluhe djece. No, Federico Lombardi u subotu je kazao kako nedavni medijski napadi na papu Benedikta XVI. nisu oslabili Papin autoritet ni angažman Kongregacije za doktrinu vjere u borbi protiv seksualnog nasilja nad maloljetnicima Vatikana. (hina/metro-portal)

28.03.2010. 14:04:57
http://m.metro-portal.hr/papa-otvorio-veliki-tjedan-procesijom-i-misom-u-vatikanu/36560/