objavljeno 18.03.2008. 23:44:15

Papa će na Križnom putu štedjeti snagu

U posljednje vrijeme Papa je većinu svojih inozemnih obaveza prepustio državnom tajniku, kadinalu Tarcisiju Bertoneu
U posljednje vrijeme Papa je većinu svojih inozemnih obaveza prepustio državnom tajniku, kadinalu Tarcisiju Bertoneu (AFP)

Papa Benedikt XVI. najveći će dio tradicionalnog Križnog puta na Veliki petak u Rimu samo promatrati i više neće, kao što je činio ranijih godina, hodati od postaje do postaje, objavio je jučer Vatikan.

Papa, koji će 19. travnja imati 81 godinu, s terase na brdu Palatinu predvodit će obred koji se, kao i svake godine, održava u Koloseju, a procesiji će se priključiti na tri posljednje od 14 postaja Križnoga puta, dodao je predstojnik tiskovnog ureda Svete Stolice Federico Lombardi.

PraksaBenedikt XVI. je dosad predvodio procesiju Križnog puta od prve do posljednje postaje i sam je nosio križ na prvoj i četrnaestoj postaji. 

- Zbog velikog broja obveza u Velikom tjednu koji prethodi najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu, pametno je da Papa štedi snagu - rekao je monsinjor Lombardi. Križni put predvodit će talijanski kardinal Camillo Ruini, rimski vikar.

No, uz ovaj poseban raspored oko Križnog puta, čini se da Papa u posljednje vrijeme ‘štedi snagu’ i u drugim situacijama. Tako zbog Papina rasporeda jača uloga drugog čovjeka Svete Stolice, državnog tajnika kardinala Tarcisija Bertonea, koji se sve češće pojavljuje u javnosti i putuje u inozemstvo, javlja AFP.   (HINA)

18.03.2008. 23:44:15
http://m.metro-portal.hr/papa-ce-na-kriznom-putu-stedjeti-snagu/4597/