objavljeno 06.02.2018. 09:29:00
ISTRAŽIVANJE

Pametni telefoni najčešće se koriste za slanje poruka

Huawei je u suradnji s agencijom Ipsos proveo istraživanje o navikama korisnika pametnih telefona prateći ih tijekom jednog uobičajenog dana korištenja

Što radi prosječan Hrvat sa svojim pametnim telefonom?
Što radi prosječan Hrvat sa svojim pametnim telefonom? (Huawei)

Huawei Consumer Business Grupa je u suradnji s agencijom Ipsos provela zanimljivo istraživanje u 12 različitih zemalja, uključujući i Hrvatsku, kako bi se upoznala s navikama korisnika koje se odnose na upotrebu pametnih telefona tijekom perioda od 24 sata.

Istraživanje je tako pokazalo da čak 66% ispitanika iz Hrvatske prije odlaska na spavanje šalje elektroničku poštu, provjerava poruke i pregledava društvene mreže, a 53% njih to čini nakon što se ustanu. To je jedan od razloga zašto čak 53% ispitanika u krevet nosi i mobitel, a 11% ih drži ispod jastuka dok spavaju.

Huawei je istraživanje nazvao „Pametni (telefonski) odnosi", a provedeno je kako bi se analizirao prosječni korisnik i njegov odnos s pametnim telefonom. Istraživanje je pokazalo da 32% stanovnika Hrvatske provjerava svoj pametni telefon desetak puta u satu, a neki čak i više. Pritom uređaje najčešće koriste za pretraživanje informacija, zabavu, društvene mreže, čitanje novosti, navigaciju te kupovinu i plaćanja. Istraživanje tako pokazuje koliko smo zapravo povezani sa svojim pametnim telefonima.

Tipičan stanovnik Hrvatske treba pametni telefon za slanje tekstualnih poruka (94%), snimanje fotografija (91%) i za pristup društvenim mrežama (85%). Huawei istraživanje također je pokazalo da 61% ispitanika priznaje da svoj pametni telefon u prosjeku imaju uz sebe više od 13 sati dnevno. Štoviše, 27% ispitanika 3 do 4 sata dnevno aktivno koristi pametne telefone.

Iako nije iznenađujuće da većina korisnika provodi vrijeme koristeći pametni telefon dok putuju na posao i s posla, istraživanje otkriva da 33% Hrvata i Hrvatica nose svoje pametne telefone čak i u toalet, 28% u kupaonicu, 49% u kuhinju i 30% u dječje sobe.

Ono što se može zaključiti iz istraživanja je da bi se u današnje vrijeme većina osjećala izgubljeno bez pametnih telefona. Ovisnost o pametnim telefonima je tolika da ih se provjerava barem nekoliko puta u satu. Telefoni su bez sumnje prvo što ljudi ujutro provjeravaju, a također i zadnje. U međuvremenu, korisnicima mobiteli služe za pretraživanje interneta, čitanje elektroničke pošte te za uspostavu poziva i slanje tekstualnih poruka. Ne iznenađuje da će čak 98% stanovnika Hrvatske sa sobom ponijeti pametni telefon pri izlasku iz doma. S druge strane, pomalo je neočekivano je da će se svega 43% ispitanika vratiti po mobitel ako isti zaborave, a pri tome i svjesno zakasniti na posao

Istraživanje koje je naručio Huawei, agencija Ipsos provela je tijekom siječnja 2018. godine na tržištima Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Danske, Grčke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Turske.

06.02.2018. 09:29:00
http://m.metro-portal.hr/pametni-telefoni-najcesce-se-koriste-za-slanje-poruka/110143/