objavljeno 12.09.2017. 15:01:00
OPREZ!

Pametni telefoni i utjecaj na životnu sredinu

Od 2007. godine i izlaska prvog smartphonea, prodano je sedam milijardi "pametnih telefona" diljem svijeta i njihova prodaja raste

Stari modeli i daljerade, ali leže po ladicama...
Stari modeli i daljerade, ali leže po ladicama... (Arhiva)

Pametni telefoni imaju sve veći utjecaj na životnu sredinu zbog prečeste nadogradnje i novih modela, dok je recikliranje i dalje tek u povojima. Ovo se posebno odnosti na fazu proizvodnje mobitela, pokazuje studija Francuske agencije za životnu okolinu (Ademe) i nevladine organizacije Frans Natir Anvironman (FNE).

Od 2007. godine i izlaska prvog smartphonea, sedam milijardi "pametnih telefona" je prodano diljem svijeta i njihova prodaja raste - 139 milijuna mobitela prodano je 2008., više od milijardu 2013. i gotovo 1,5 milijardi 2016. godine, navodi ova studija.

Posljedice po okolinu rastu svaki put kada se poveća ekran ili se poboljša kvaliteta kamere, navodi studija.

Prosječno u jednom uređaju postoji pedesetak vrsta metala, što je čak dva puta više nego za mobilne telefone stare generacije i često je teško reciklirati ih jer je riječ o legurama.

Također, kopanje rude u te svrhe predstavlja poseban problem u zemljama gdje se to radi, navode dvije francuske organizacije koje su radile na studiji. Od zagađenja neodijumom u Kini, do izazivanja političkih nemira ili oružanih sukoba, primjerice u Demokratskoj Republici Kongo oko eksploatacije tantala.

Prema studiji, Francuzi mijenjaju mobilni telefon u prosjeku svake dvije godine, iako se ta zamjena malo usporava s promjenom biznis modela operatera. U 88 posto slučajeva aparati koji se odbacuju i dalje rade.

Psihološki i socijalni faktori utječu na često mijenjanje telefona

U studiji se spominju psihološki i socijalni faktori kao objašnjenje česte promjene telefona, ali i činjenica da u većini slučajeva "pametni telefoni" ni nisu zamišljeni da budu trajni i da se mogu popraviti, niti da budu prilagodljivi tijekom vremena, baterije su im zaljepljene ili zavarene, a rezervni dijelovi neraspoloživi.

U 88 posto slučajeva aparati koji se odbacuju i dalje rade.

Dvije organizacije navode da potrošači mogu djelovati i utjecati navođenjem svojih potreba prije svake kupovine, da se raspitaju o karakteristikama telefona, o tome može li se baterija promijeniti, postoje li rezervni dijelovi te može li se kupiti polovni uređaj.

Korisnik također svom telefonu može dati "drugi život". Samo 15 posto telefona koji su prestali koristiti ode na reciklažu, navodi inženjer francuske agencije Ademe.

"Najmanje 30 milijuna mobilnih telefona leži u našim ladicama. Lajudi kažu da još mogu poslužiti, ali ih na kraju nikad više ne koriste", rekao je inženjer i dodao da bi potrošač mogao prodati svoj telefon, nekom ga pokloniti ili ga dati na reciklažu.

Također, može ga vratiti u prodavaonicu mobitela s obzirom da su prodavači obvezni uzeti stare aparate kako bi ih popraviti ili reciklirali.

12.09.2017. 15:01:00
http://m.metro-portal.hr/pametni-telefoni-i-utjecaj-na-zivotnu-sredinu/107287/