objavljeno 12.02.2011. 10:15:00
KORISNI IZUMI

Pametan zavoj mijenja boju ako se rana inficira

Novi materijal za zavoje i flastere omogućuje redovito provjeravanje rana izvana što pospješuje proces ozdravljenja

Pametan flaster
Pametan flaster (Fraunhofer)

Boja novog materijala za zavoje i flastere mijenja se iz žute u ljubičastu ako je prisutna infekcija rane. Na taj način, liječnici proces ozdravljenja mogu pratiti izvana, a zavoj promijeniti samo kada je to ih medicinskih razloga opravdano, objavili su znanstvenici s Fraunhofer Instituta za proučavanje tehnologija čvrstih stanja (EMFT). Njihovi kolege sa Sveučilišta Jena otišli su korak dalje i izumili materijal koji ubrzava zacjeljivanje rana.

Zavoji i flasteri boju mijenjaju ovisno o promjeni pH vrijednosti. "Naša dosadašnja istraživanja su pokazala da pH vrijednost ima važnu ulogu u procesu zacjeljivanja. Novi materijal smanjuje rizik od nastanka infekcija, a pacijenti se s bolnim mijenjanjem zavoja moraju suočiti samo kada je to doista nužno", objašnjava Philipp Babilas koji je kao liječnik bio uključen u EMFT-ov projekt.

Zdrava koža i zacijeljene rane imaju pH vrijednost manju od 5. Povećanje tok iznosa ukazuje na nastajanje infekcije u rani. Materijal stoga kod pH vrijednosti između 6,5 i 8,5 poprima ljubičastu boju i tako signalizira liječnicima da je došlo do problema u fazi ozdravljenja. Prvi prototip pametnog zavoja već je proizveden i pokazuje vrlo dobre rezultate. Nešto napredniji model, sadrži senzore koji mogu točno izmjeriti pH vrijednost koja se zatim može iščitati na odgovarajućem uređaju.

Znanstvenici sa Sveučilišta Jena uspjeli su gotovo istovremeno razviti materijal koji pospješuje zacjeljivanje kroničnih rana koje se liječe godinama. "Skupina bakterija proizvodi nano-celulozu koja upija velike količine tekućine iz rane, dok s druge strane ranu opskrbljuje lijekovima koji pospješuju zacjeljivanje", objašnjava voditeljica istraživanja Dana Kralisch.

12.02.2011. 10:15:00
http://m.metro-portal.hr/pametan-zavoj-mijenja-boju-ako-se-rana-inficira/55260/