objavljeno 13.02.2009. 21:57:50
TRAŽI SE PRAVDA

Palestinci zatražili istragu izraelske akcije u Gazi

Još nije poznato hoće li Međunarodni sud uvažiti palestinski zahtjev.

Žrtve iz Gaze zaslužuju pravdu.
Žrtve iz Gaze zaslužuju pravdu. (Getty Images)

Palestinske su vlasti službeno zatražile od Međunarodnog kaznenog suda u Haagu (ICC) da ispita može li tužiti Izrael za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, javile su agencije.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u Haagu, palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Maliki i ministar pravosuđa Ali Kašan istaknuli su da su glavnom tužitelju ICC-a Luisu Moreno-Ocampu podastrli dokaze da je Izrael počinio takve zločine, izvijestila je agencija DPA.

Ministri, koji su se u petak sastali s Moreno-Ocampom u Haagu, rekli su da su dokazi povezani s nedavnom izraelskom vojnom operacijom u Pojasu Gaze i s izraelskim vojnim aktivnostima na Zapadnoj obali koja je dijelom autonomno palestinsko područje.

Kašan je 21. siječnja za posjeta Haagu potpisao deklaraciju kojom palestinske vlasti priznaju nadležnost ICC-a za djela počinjena na palestinskom teritoriju od 1. srpnja 2002. Ostaje, međutim, pitanje je li palestinsko prihvaćanje nadležnosti ICC-a legitimno po međunarodnom pravu jer palestinski teritorij, upozoravaju stručnjaci za međunarodno pravo, funkcionira kao autonomni entitet, a ne suverena država. Državni suverenitet je ključan uvjet za pokretanje procesa pri ICC-u, navodi DPA.

Palestinski su ministri u petak rekli da je 67 država priznalo palestinski teritorij kao državu i zatražili od Moreno-Ocampa da učini isto.

Prošli je tjedan Moreno-Ocampov ured objavio da je počeo "preliminarne analize" kako bi utvrdio je li Izrael počinio ratne zločine u Pojasu Gaze. Tužitelji su rekli da preliminarna analiza ne znači nužno da će biti pokrenuta i istraga. (hina/metro-portal)

13.02.2009. 21:57:50
http://m.metro-portal.hr/palestinci-zatrazili-istragu-izraelske-akcije-u-gazi/14911/