objavljeno 30.06.2010. 15:52:39
ZBOGOM GASTARBAJTERI

Pada broj stranaca koji uzimaju njemačko državljanstvo, Hrvati prepolovljeni

Broj stranaca koji se odlučuju primiti njemačko državljanstvo u stalnom je padu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

"2008. je 1032 građana porijeklom iz Republike Hrvatske primilo njemačko državljanstvo, dok je 2009. taj broj iznosio tek 542", rekao je glasnogovornik Saveznog ureda za statistiku u Wiesbadenu Guenter Brueckner. Time je nastavljen trend uzastopnog pada broja hrvatskih državljana koji se odlučuju za njemačko državljanstvo. Dok je 2001., netom nakon donošenja liberalnijih zakona o stjecanju državljanstva, 3931 državljana Republike Hrvatske primilo njemačku putovnicu, taj broj je, posebice u drugoj polovici desetljeća, u konstantnom padu tako da je on 2006. iznosio 1729, 2007. 1224 te 2008. 1032.

Brueckner drastičan pad broja hrvatskih državljana koji prelaze na njemačko državljanstvo povezuje s vjerojatnim skorim ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. "Velika većina članica Europske unije s Njemačkom ima ugovor koji građanima omogućuje preuzimanje njemačkog državljanstva bez odbacivanja dosadašnjeg i mislim da mnogi Hrvati ovdje u Njemačkoj čekaju da se to dogodi i s Hrvatskom", rekao je Brueckner.

Njemačka samo u iznimnim slučajevima dopušta dvojno državljanstvo i podnositelji zahtjeva za upisivanje u njemačku knjigu državljana trebaju priložiti i dokaz o ispisu iz dosadašnjeg državljanstva na što mnogi stranci ne pristaju. Stoga su mnogi nakon ispisivanja iz dosadašnjeg državljanstva i primanja njemačkog tražili ponovno upisivanje u staru knjigu državljana, što je međutim, prema njemačkom zakonu o državljanstvu ilegalno.

Parlamentarna oporba u Njemačkoj je upravo taj aspekt njemačkog zakona o državljanstvu kritizirala kao najveću prepreku strancima da masovnije preuzimaju njemačko državljanstvo. Službena politika smatra da prelazak na njemačko državljanstvo pospješuje integraciju stranaca u njemačko društvo. Dopuštanju dvojnog državljanstva najviše se protivi vladajuća demokršćanska Unija CDU/CSU koja je i krajem devedesetih spriječila tadašnju socijaldemokratsko-zelenu vladu koja je planirala omogućiti stjecanje dvojnog državljanstva.

Godine 2009. je 96.100 stranaca primilo njemačko državljanstvo što je osjetno manje nego u prethodnim godinama kada je prosječno 140.000 stranaca godišnje dobilo njemačku putovnicu. (hina/metro-portal)

30.06.2010. 15:52:39
http://m.metro-portal.hr/pada-broj-stranaca-koji-uzimaju-njemacko-drzavljanstvo-hrvati-prepolovljeni/43709/