objavljeno 11.02.2009. 12:23:58
SKEPTIČNI ULAGAČI

Pad Wall streeta srušio azijske burze

Na azijskim su burzama cijene dionica pale slijedeći oštro klizanje cijena na Wall Streetu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Na burzi u Hong Kongu cijene su dionica oko 7,30 sati bile u minusu više od 3 posto, a u Indiji oko 1,5 posto. Nešto blaži gubici zabilježeni su na tržištima u Australiji, Južnoj Koreji i Singapuru, dok je vodeći indeks burze u Šangaju blago porastao.

Oko 7,30 sati MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je na gubitku 2,4 posto. U Japanu se danas, zbog nacionalnog blagdana, nije radilo.

Jučer je američki ministar financija Timothy Geithner, predstavljajući plan za sanaciju banaka, kazao kako će vlasti uložiti do 2.000 milijardi dolara kako bi očistile banke od loših potraživanja i potaknule kreditiranje građana i kompanija.

Međutim, to nije impresioniralo ulagače, jer nije potpuno jasno kako to kane postići, pa su već jučer vodeći indeksi na Wall Streetu potonuli više od 4 posto, a jutros su pale i cijene dionica na azijskim burzama.

Uz to, ulagači nisu sigurni da će čak i golemih 2.000 milijardi dolara namijenjenih za sanaciju banaka biti dovoljno da bi se pokrpale sve rupe u američkom financijskom sustavu.

"Procjenjuje se da bi rupa u financijskom sustavu mogla iznositi i 4.000 milijardi dolara, a američke vlasti još nisu spremne to priznati i objasniti kako se nositi s tim problemom", kaže Paul Schulte, glavni strateg Nomura Internationala u Hong Kongu.

"Američke vlasti i dalje se filozofski uzdržavaju od donošenja konačne odluke, a ta je da će morati preuzeti, nacionalizirati pojedine financijske institucije. Jasno je da je to američkim vlastima teško priznati, no povijest nam pokazuje da u bankarskim krizama vlasti to obično rade" Garry Evans, glavni strateg HSBC banke u Hong Kongu

Izvoz u padu, nezaposlenost u rastu

Ulagače na azijskim burzama pokolebali su i novi loši makroekonomski podaci. Jutros je objavljeno da je izvoz Kine u siječnju pao za čak 17,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što mu je najveći pad u više od 10 godina.

To je već treći mjesec zaredom kako kineski izvoz pada, a taj se trend ubrzava jer je u prosincu prošle godine pad iznosio 2,8 posto, kažu analitičari.

U Južnoj Koreji je, pak, u siječnju broj zaposlenih pao za 103.000, što je najveći mjesečni gubitak radnih mjesta u posljednjih pet godina.

Novi južnokorejski ministar financija Yoon Jeung-hyun kazao je u utorak da će tamošnje gospodarstvo u ovoj godini zabilježiti pad od 2 posto, što će biti prvi pad bruto domaćeg proizvoda Južne Koreje od 1998. godine.

Zbog svega toga ulagače nije uspjelo oraspoložiti ni to što je američki Senat sinoć prihvatio prijedlog zakona o poticajnim gospodarskim mjerama vlade Baracka Obame.

Vrijednost sinoć prihvaćenog zakona iznosi 838 milijardi dolara, pa slijedi još prilagodba pojedinih stavaka kako bi se usuglasio taj zakon s onim koji je prihvatio Predstavnički dom Kongresa, a čija je vrijednost 819 milijardi dolara. Očekuje se da će Obama taj zakon potpisati u ponedjeljak.

Na valutnim je, pak, tržištima jutros bilo mirno. Tečaj eura prema američkoj valuti kreće se oko razine od 1,29 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena dolara pala je s jučerašnjih 91,30 na 90,30 jena. (hina/metro-portal)

11.02.2009. 12:23:58
http://m.metro-portal.hr/pad-wall-streeta-srusio-azijske-burze/14807/