objavljeno 08.09.2021. 18:01:00
ZAPAMTITE!

Ove lijekove nemojte piti s kavom

Često kad smo u stisci s vremenom uzimamo lijekove uz kavu. Jedna nova studija mogla bi zabrinuti ljubitelje kave koji uzimaju bilo kakve lijekove

Kava je dobra, ali...
Kava je dobra, ali... (Arhiva)

Kava nam je uvijek pri ruci (barem nama), a onda nije teško ni popiti lijekove s njom jer, eto, žuri nam se, radimo, nemamo vremena... no ponekad to stvarno može biti problematično.

Naime, nova studija koju je provela međunarodna grupa istraživača koju je vodio talijanski istraživač Luigi Barrea otkrila je da bi se konzumacija kave uz lijekove trebala izbjegavati.

Studija je pokazala da kava znatno utječe na apsorpciju, distribuciju, metabolizam i izlučivanje brojnih lijekova.

>> Hrana i lijekovi koji ne idu zajedno >>

Internistica Purvi Parekh za portal Eat This rekla je da se mogu pojaviti i druge komplikacije nakon uzimanja lijekova s kavom.

"Kava može pojačati učinak ili utjecati na apsorpciju lijekova", kaže Parekh. Ističe da konzumacija kave uz lijekove može omesti vaš cilj da ostvarite puni efekt lijeka koji uzimate.

Lijekovi za oticanje nogu - "Kofein općenito isključuje hormon koji je zadužen za zadržavanje vode, kava je diuretik", ističe Parekh. To znači da kofein u kavi može povećati diuretički učinak lijekova, poput onih koji se koriste za otečene noge.

>> Gluposti koje radimo kad se razbolimo >>

Lijekovi za osteoporozu - ako konzumirate kave s lijekovima za osteoporozu, Parekh kaže da smanjujete punu učinkovitost lijeka.

Lijekovi za poremećaj pažnje - ako uzimate lijekove za poremećaj pažnje, Parekh kaže da kofein u kavi može smanjiti učinak lijeka.

Lijekovi za prehladu - neki lijekovi za prehladu su stimulanski, kaže Parekh. Ako se nadate da ćete odspavati kasnije u danu, imajte na umu da konzumacija kave uz lijekove za prehladu smanjuje mogućnost da ćete uspjeti zaspati.

>> Što se ne miješa s antibioticima >>

Lijekovi za refluks kiseline - "Lijekovi za refluks kiseline najbolje djeluju kada se uzimaju odmah ujutro, na prazan žeudac", rekla je Parekh. Također je bitno imati na umu da s obzirom na to da kava sadrži kiselinu, može pogoršati stanje zbog kojeg uzimate lijek.

Lijekovi za srčane bolesti - s obzirom na diuretički učinak kave, pacijenti koji koriste lijekove za srčane bolesti trebaju razmišljati o konzumaciji kave bez kofeina.

Lijekovi za štitnjaču - lijekova za štitnjaču moraju se uzimati na prazan želudac i nakon njih se ne smije uzimati ništa barem idućih pola sata. To je kako bi tijelo moglo apsorbirati taj lijek.

>> Kofein - može li vas zaista ubiti >>

Lijekovi za visoki tlak - kad se kombiniraju s kavom, lijekovi za visoki krvni tlak mogu uzrokovati jači diuretički efekt.

08.09.2021. 18:01:00
http://m.metro-portal.hr/ove-lijekove-nemojte-piti-s-kavom/134027/