objavljeno 16.08.2019. 12:01:00
DOĐITE

Ovaj vikend počinje OKOLO

Brojni umjetnici i kolektivi svakodnevno će uljepšavati (u)lice grada, a manje i veće umjetničke priče čekat će da ih spontano ili namjerno otkrijete na više od 25 odabranih lokacija

Sjajan vikend pred nama!
Sjajan vikend pred nama! (Arhiva)

Ukoliko ovog vikenda prošećete gradom i pogledate „Okolo", moći ćete pronaći prve od brojnih umjetničkih instalacija i urbanih intervencija koje će vas sljedećih desetak dana kontinuirano iznenađivati po Zagrebu.

U sklopu drugog izdanja umjetničkog projekta "Okolo", koji se održava u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, od 17. kolovoza do 1. rujna brojni umjetnici i kolektivi svakodnevno će uljepšavati (u)lice grada, a manje i veće umjetničke priče čekat će da ih spontano ili namjerno otkrijete na više od 25 odabranih lokacija.

Već ovog vikenda „Okolo" vas poziva na početak nesvakidašnje umjetničke šetnje Zagrebom, a prvi ovogodišnji susret s umjetnošću zakazan je u subotu, 17. kolovoza, u podne na Trgu bana Josipa Jelačića, Ilici i Margaretskoj ulici gdje ćete među prvima moći pogledati kroz objektiv Toše Dabca. Usput se ne zaboravite i zaljuljati u prolazu kroz koji nikada ne prolazite, sakrivenom između Bakačeve i Cesarčeve ulice. U nedjelju na Zakmardijevim stubama pronađite jedan malo drugačiji jumbo plakat i pomirišite biljke koje rastu iz betona na pet, još uvijek tajnih, lokacija.

Tjedan započnite interaktivno s igrom na platou Gradec, a u utorak pronađite ljubavnu instalaciju pored Uspinjače i „uhvatite" male skrivene vunene intervencije u „igri" s gradskim prostorima u Tomićevoj i Habdelićevoj ulici, na Zakmardijevim stubama i Strossmayerovom šetalištu te u parku Grič. Srijedu pak rezervirajte za lov balona po Vlaškoj i duhovite ulične minijature koje će se skrivati posvuda po gradu. Knjižnica na drvetu čeka vas od četvrtka na Vranicanijevoj poljani, dok će u petak na pročelju zgrade u Palmotićevoj ulici osvanuti najmanje jedan „Spavajući div". Za vikend „naletite" na skulpturu tamo gdje ju najmanje očekujete i pripremite se za novi tjedan pun iznenađenja na svakom uglu.

Uz već predstavljene međunarodne umjetnike - francuski street art par Ellu & Pitra, španjolskog majstora landscape svjetlosnih instalacija Javiera Riere i australskog umjetnika Michaela Pedersona poznatog po zanimljivim uličnim minijaturama - Zagreb će u sklopu ovogodišnjeg izdanja projekta „osvježiti" i nekolicina hrvatskih imena. Ida Blažičko, Botanike, Boris Bare, Maša Barišić, Pavao Kuharić, Mane Mei, Voona, Vitamin C i Nas dve u suradnji s Frakturom, Arhivom Tošo Dabac i Hortiartom potpisivat će zanimljiva rješenja u brojnim javnim prostorima, s ciljem skretanja pozornosti na njihovu ljepotu, posebnost i potencijal.

Događanje organiziraju Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačiček), uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba. Ostali partneri projekta su: Gradska skupština Grada Zagreba, Francuski institut, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Air France, Urbanka - powered by Erste Bank, Floraart, JUB, Fraktura i Arhiv Tošo Dabac / Muzej suvremene umjetnosti / Grad Zagreb.

16.08.2019. 12:01:00
http://m.metro-portal.hr/ovaj-vikend-pocinje-okolo/120102/