objavljeno 24.03.2009. 15:22:46
DONJA STUBICA

Otvorena međunarodna konferencija o mladima i miru

Liberalni kapitalizam došao je do svojeg vrhunca i postao kontraproduktivan.

Predsjednik Mesić na otvaranju konferencije
Predsjednik Mesić na otvaranju konferencije (Krunoslav Pavlina, CROPIX)

Međunarodnu konferenciju koja se pod nazivom "Uloga mladih u procesu izgradnje mira" održava danas u Donjoj Stubici otvorio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ističući kako ćemo kad se Europa udruži i kad se uključi i jugoistočni dio, kojemu i mi pripadamo, dobiti kontinent koji će biti "najveći faktor i garancija mira".

Četverodnevnu konferenciju u Termama "Jezerčica" priredio je Centar za mirovne studije u suradnji s Mrežom mladih Hrvatske, Centrom za suočavanje s prošlošću - Documenta i Španjolskim vijećem mladih.

Predsjednik Mesić, otvarajući konferenciju čiji je pokrovitelj, rekao je da se "o blagodatima mira ne može govoriti a da se ne spomenu strahote rata".

"Zato da bismo izbjegli nove ratove i zločine koji se u ratovima događaju, trebamo eliminirati motive zbog kojih dolazi do rata. Na djelu je europsko udruživanje, što je milenijski pothvat koji će ova generacija Europljana ostvariti", naglasio je predsjednik Mesić, dodajući da će udružena Europa biti "najveći faktor i garancija mira".

Podsjetio je da je iza nas krvavi i brutalni rat pa se postavlja pitanje "možemo li na ovim prostorima uspostaviti mir koji će biti dugotrajan". S tim u vezi, podsjetivši na povijest ratova Njemačke i Francuske zbog teritorija, istaknuo je kako je ideja "zašto bismo ratovali za teritorij, idemo otvoriti granice i surađivati" dovela do procesa udruživanja koji će i završiti s europskim konačnim udruživanjem. "To i mi, svakako, možemo uspostaviti i na našemu prostoru, ali moramo isključiti i eliminirati motive za rat", rekao je Mesić.

Podsjetio je na nedavne strahote u Domovinskom ratu u Hrvatskoj i u susjednoj BiH, ističući pritom zločine u Vukovaru i Srebrenici.

"Nakon milijunskih žrtava u 2. svjetskom ratu, tko bi povjerovao da će netko krajem 20. stoljeća u bolnici zarobiti 300 bolesnika i ranjenika i likvidirati ih. Ili, je li itko mislio da je moguće da netko da uđe u zonu koja je pod nadzorom međunarodnih snaga i ubije osam tisuća ljudi na pravdu Boga. Sve se to dogodilo jer motiv za rat nije bio isključen", rekao je Mesić.

Objasnio je i zašto se Hrvatska zauzima za ubrzavanje europskog udruživanja. "Udružena Europa pomoći će da nacionalne manjine budu amalgam koji povezuje narode i države te da nacionalne manjine više nikome ne budu izgovor da osvaja tuđi teritorij. I ako otvorimo svoje granice i ako donosimo regulativu u udruženoj Europi kroz europske mehanizme na demokratski način, bit će svejedno je li jedan Bošnjak, Hrvat, Albanac ili Srbin s jedne ili s druge strane granice. Zato se zalažemo za ubrzanje europskog udruživanja", istaknuo je Mesić.

Govorio je i o recesiji u gospodarstvu, pri čemu je istaknuo da je "liberalni kapitalizam došao do svojeg vrhunca i postao kontraproduktivan".

"Svijet mora uspostaviti financijske regulatore, ne smije se više dozvoliti ovo što se dogodilo u Americi da se hipotekarni krediti dižu u tolikoj mjeri da se odvoje o realnoga gospodarstva i realnih vrijednosti", zaključio je Mesić otvarajući konferenciju na kojoj će biti riječi o temama vezanim uz mirotvorstvo, sukobi, suočavanje s prošlošću te izgradnja mira. (hina/metro-portal)

24.03.2009. 15:22:46
http://m.metro-portal.hr/otvorena-medjunarodna-konferencija-o-mladima-i-miru/15939/