objavljeno 29.11.2008. 11:47:28

Otvorena konferencija UN-a u Dohi

Na temu financiranja razvoja svijetu će svoje misli pojasniti i naš predsjednik Mesić

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Današnji globalni svijet ima pred sobom veliku odgovornost koja se odnosi na razvoj nerazvijenih zemalja jer to je pravi put koji vodi ka stabilnosti, napretku, miru i sigurnosti svih zemalja svijeta, kazao je u subotu u Dohi, otvarajući Konferenciju UN-a o financiranju razvoja, domaćin konferencije katarski emir šeik Hamad bin Kalifa al Tani.

"Razvoj je velika odgovornost ove globalne zajednice i on nije samo pravedni zahtjev već također i put ka stabilnosti, napretku, miru i sigurnosti za zajednicu država na svim kontinentima", rekao je katarski emir.

"Moramo ujediniti naše napore kako bi služili zaštiti ljudskog života u čitavome svijetu", zaključio je otvarajući konferenciju.

Na Konferenciji u Dohi sudjeluju predstavnici brojnih zemalja - od zemalja EU-a do afričkih i azijskih zemalja, te predstavnici nevladinih organizacija i značajnih financijskih institucija poput Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Hrvatsku na konferenciji predstavlja predsjednik Stjepan Mesić.

Europsku uniju predstavlja predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, a u Dohu su u subotu doputovali i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner kao i izaslanstvo Izraela te predstavnici raznih zemalja od Nepala do Samoe.

Sudionici Konferencije u Dohi najveću će pažnju posvetiti traženju rješenja za trenutačnu financijsku krizu u svijetu.

Prvi sastanak o financijskim pitanjima, pod pokroviteljstvom UN-a, održan je u ožujku 2002. godine u meksičkom Monterreyu. Na tom je sastanku sudjelovalo pedesetak predsjednika država i vlada i više od 200 ministara financija, vanjskih poslova, razvoja i trgovine, te čelnici UN-a, MMF-a, Svjetske banke i Svjetske trgovinske organizacije.

Sudionici sastanka, na kojem je također sudjelovao predsjednik Mesić, tada su iskazali spremnost promijeniti višegodišnje zaostajanje i približiti se ispunjenju obećanja izgovorenih na Summitu tisućljeća u UN-u u New Yorku 2000. godine kada su se obvezali prepoloviti broj siromašnih u svijetu do 2015.

U Dogovoru iz Monterreya istaknuto je da za ostvarenje tog cilja nedostaje mnogo novaca te da su mir i razvoj nedjeljivi i da se međusobno učvršćuju.

Hrvatska smatra razvoj i financiranje razvoja jednim od ključnih problema suvremenog svijeta kojemu treba pokloniti jos veću pozornost usprkos financijskoj i gospodarskoj krizi koja zahvaća sve dijelove svijeta, a o toj će temi tijekom poslijepodneva u Dohi govoriti i hrvatski predsjednik. (hina/metro-portal)

29.11.2008. 11:47:28
http://m.metro-portal.hr/otvorena-konferencija-un-a-u-dohi/13350/