objavljeno 14.08.2008. 10:09:04
ANDRE DAMJANIĆ

Otvorena izložba 'Stari Split'

Ta gdje drugdje nego u splitskom muzeju, uoči zatvaranja Splitskog ljeta, pogledajmo fotografije Splita nekada.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jadran Babić, CROPIX)

Damjanić izlaže 40 velikih fotografija Splita, koje je napravio tijekom dugogodišnje karijere fotoreportera "Slobodne Dalmacije".

"Nekada fotografije u novinama nisu bile dokumentarne kao danas, i nije ih bilo u tako velikom broju kao danas, ali bila je i onda dopuštena jedna crta arta. Na ovoj izložbi vidite i puno onoga što sam učinio po svom guštu", istaknuo je autor Andro Damjanić, koji je za svoj dugogodišnji fotografski rad dobio 50-tak domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Izložbu je otvorio Ante Verzotti, koji je ujedno s pjesnikom Petrom Opačićem predstavio i pjesničko-fotografsku knjigu "Naša vrimena" a u kojoj su objavljene fotografije Andre Damjanića i pjesnika Joška Armande.

Predstavljači knjige su istaknuli kako je pjesničko-fotografska knjiga "Naša vrimena" pravi vatromet dalmatinske riječi i slike, koja je "vratila vrijeme", urezavši ga među splitske kale, negdanje vinograde, siromašćinu tla i bogatstvo duha onoga starog Splita.

U knjizi je objavljeno 30-tak pjesama Joška Armande iz zbirke "Splitski kvadri", napisane o Splitu čakavštinom, i uz crno-bijele fotografije Andre Damjanića, koje izgledaju poznato, blisko i toplo.

Armandine pjesme i Damjanićeve fotografije sežu od početka 50-tih godina 20. stoljeća i svojevrsni su "de javu nestaloga mediteranskog svemira, na rubu sna i sjećanja", rekao je Verzotti. (HINA)

14.08.2008. 10:09:04
http://m.metro-portal.hr/otvorena-izlozba-stari-split/10827/