objavljeno 20.02.2010. 22:13:17
KINO EUROPA

Otvoren Prvi Festival hrvatskoga animiranog filma

Za nagrade Festivala natjecat će se 48 filmova, koji će u subotu i nedjelju biti prikazani u dva programa konkurencije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (hrvatska-animacija.org)

U okviru otvorenja Prvog Festivala hrvatskoga animiranog filma večeras je u zagrebačkom kinu Europa Borivoju Dovnikoviću Bordi uručena Nagrada ASIFA-e Hrvatske za životno djelo.

Predsjednica ASIFA-e Hrvatske Vesna Dovniković rekla je da je prvi nacionalni festival animiranog filma važan za Hrvatsku jer ta umjetnička grana u nas ima slavnu prošlost, a sudeći po broju pristiglih radova i uspješnu budućnost.

Po njezinim riječima, takav festival potreban je Hrvatskoj jer, za razliku od Animafesta koji je svjetski festival i u čiju je konkurenciju teško ući, on može dati bolju sliku produkcije hrvatske animacije.

Borivoj Dovniković ove godine slavi 60. obljetnicu umjetničkog rada, koja se poklapa s počecima animacije u nas i obljetnicom nastanka prvog animiranog filma u nas, "Veliki miting", na kojem je surađivao.

Za nagrade Festivala natjecat će se 48 filmova, koji će u subotu i nedjelju biti prikazani u dva programa konkurencije, u kategorijama autorskog, studentskog, dječjeg i namjenskog animiranog filma.

Uoči svečanog otvorenja prikazan je izbor njegovih ponajboljih i nagrađivanih filmova, "Ceremonija" (1965.), "Ljubitelji cvijeća" (1970.), "Putnik drugog razreda" (1973.), "Škola hodanja" (1978.) i "Uzbudljiva ljubavna priča" (1989.).

Festival je počeo poslijepodne programom radova djece i mladeži po izboru Hrvatskoga filmskog saveza te filmova učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Drugi dan Festivala na programu će biti radionica "Hrvatski animirani serijal" o tome može li hrvatska animacija opstati ako uskoro ne pokrene neki komercijalni projekt.

Prikazat će se i retrospektiva "Dragulji Zagreb filma", s osam restauriranih klasičnih filmova, koji su uvršteni na svjetski popis 84 najbolja animirana filma svih vremena. "Zagreb film" na tom popisu ima najviše filmova od svih ostalih studija.

Nagrade Festivala, koji će se održavati bijenalno, dodijelit će se u nedjelju, nakon drugog programa konkurencije.

Festival organizira "Zagreb film" i međunarodna asocijacija animiranog filma ASIFA Hrvatska. (hina/metro-portal)

20.02.2010. 22:13:17
http://m.metro-portal.hr/otvoren-prvi-festival-hrvatskoga-animiranog-filma/33648/