objavljeno 18.10.2009. 22:31:53
zagreb film festival

Otvoren 7. ZFF

Direktor ZFF-a Boris T. Matić najavio je devet programa s više od 90 filmova iz 30 zemalja.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Šime Šokota/CROPIX)

Kratkim filmom Ciao Mama, autora Gorana Odvorčića, te cjelovečernjim filmom Machan redatelja Uberta Pasolinija večeras je u prepunom kinu Studentskog centra počeo 7. Zagreb Film Festival (ZFF).

Istaknuo je kako je Zagreb Film Festival projekt Grada Zagreba koji je još prije šest godina prepoznao potrebu svojih građana za ovakvom manifestacijom. ZFF mu to vraća svake godine privlačeći svojim programima sve veći broj gledatelja, dodao je Matić.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičević Vukičević, koja je Festival i službeno otvorila, izrazila je zadovoljstvo što se ZFF ovih godina afirmirao kao jedan od najznačajnijih kulturnih događanja u Zagrebu, ali i kao jedan od važnijih međunarodnih festivala.

Festival je počeo projekcijom filma Ciao Mama, kratkometražnim debitantskim uratkom mladog hrvatskog redatelja Gorana Odvorčića, koji je ujedno i prvi hrvatski film koji se nakon 30 godina (od 1979.) natjecao za Zlatnu palmu na ovogodišnjem Cannesu.

Film je na festivalu u Sarajevu nagrađen Specijalnom plaketom žirija, a večerašnju projekciju najavio je sam autor Goran Odvorčić.

Uslijedio je dugometražni film Machan, koji je također najavio sam autor - redatelj Uberto Pasolini.

Jako mi je drago što moj mali film otvara festival, rekao je Pasolini naglasivši kako je sve u Machanu izvorno sa Šri Lanke - i jezik, i glumci i lokacija. Ovo je zapravo njihov film, a govori o univerzalnim temama, poput siromaštva i želje ljudi da bolji život potraže negdje drugdje, rekao je redatelj.

Machan je gorko-zabavna komedija, čija je radnja smještena na Šri Lanku. Govori o ekipi prijatelja koji se udružuju u neobičnu rukometnu reprezentaciju u nakani da pobjegnu na Zapad. Zasnovan na istinitom događaju, ovaj je film dugometražni prvijenac Uberta Pasolinija, producenta niza filmova, uključujući britanski megahit Skidajte se do kraja, za koji je nominiran i za Oscara.

Machan je dosad osvojio desetak nagrada na većim svjetskim festivalima, uključujući dvije nagrade u Veneciji.

Sedmi Zagreb Film Festival održava se do 24. listopada u Studentskom centru i Teatru &TD te kinima Europa, Tuškanac, Movieplex i Dokukinu Croatia.

Za nagradu Zlatna kolica u međunarodnoj konkurenciji natjecat će se 10 dugometražnih, 15 kratkih igranih i 13 dokumentarnih filmova.

Odvažni producenti, posvećen producentima debitantskih filmova, te Omnibusi o gradovima novi su popratni programi smješteni u kino Tuškanac, a Film kao propaganda tematizira korištenje filma u političko-propagandne svrhe.

Popratni programi Velikih 5, hitovi najvećih europskih kinematografija, Vip Bibijada, Matineje te Moj prvi film uspješno nastavljaju svoj festivalski život.

I na ovogodišnji Zagreb Film Festival stići će brojni gosti - redatelji, glumci, producenti. Naime, nakon što je na prvom danu festivala bio redatelj Pasolini, u Zagreb stiže i canneski pobjednik kratkog metra Joao Salaviza.

Britanski producenti Mike Downey i Sam Taylor bit će domaćini programa 7. ZFF-a. Predviđeno je da svakim danom tijekom festivala odgovaraju na pitanja u kinu Tuškanac, a organizirat će se i posebna diskusija o njihovu producentskom radu u kojoj će podijeliti svoje bogato iskustvo sa svim zainteresiranima. (hina/metro-portal)

 

18.10.2009. 22:31:53
http://m.metro-portal.hr/otvoren-7-zff/24516/