objavljeno 16.09.2018. 14:17:00
FESTIVALI

Otvoren 51. PIF

Cilj je festivala prikazati različita shvaćanja lutke, nove trendove u kojima se kombinira klasično lutkarstvo sa živom glumom, novim cirkusom i novim tehnologijama

Lutaka na sve načine...
Lutaka na sve načine... (Arhiva)

PIF i ove godine nastavlja prikazivati najbolja dostignuća lutkarske umjetnosti iz Europe i s drugih kontinenata, od velikih spektakala do tzv. malih formi, od značajnih predstava za odrasle do minijatura za najmlađe.

Cilj je festivala prikazati različita shvaćanja lutke, nove trendove u kojima se kombinira klasično lutkarstvo sa živom glumom, novim cirkusom i novim tehnologijama, te ukazati na pomicanje i širenje granica lutkarstva, a u svojem 51. izdanju, po riječima urednice programa Livije Kroflin, donosi lutkarski inovativan i poticajan te motivski raznolik program.

Pitanja suživota, prihvaćanja različitosti, tolerancije, traganja za vlastitim identitetom, borbe za svoje mjesto u svijetu - danas su vrlo popularne teme, s kojima se lutkari, koji su i kroz povijest bili drukčiji od drugih, suvereno nose,  ističe Kroflin.

Kroflin je najavila izuzetno širok raspon lutaka: Od najdrevnije i najtradicionalnije lutkarske tehnike marioneta na dugim koncima, koje su na našim prostorima viđene vjerojatno jednom, i to 2009. također na  PIF-u, preko tradicionalnih ginjola i najrazličitijih stolnih lutaka i kazališta predmeta, uključujući papirne rupčiće, mehaničke naprave i voće, pa do konaca samih.

Zatim, tu su i lutke koje se pokreću nevidljivom silom: harmonika, papuče i vjenčanica miču se same od sebe, čistom čarolijom, a pozornica je prepletena koncima koji izlaze niotkuda, pletu se same, premrežuju prostor, upliću nas u svoj svijet i pjevaju priču o životu i smrti, o ljubavi,  napominje Kroflin.

PIF će tradicionalno biti najavljen povorkom lutaka, koja je u subotu u 11 sati prošla kroz središte Zagreba, a koju je predvodila gigantska maskota festivala Pifko.

U popratnom programu PIF-a bit će održane radionice lutkarstva za sve uzraste, a u sklopu festivalskog pretprograma otvara se 6. izložba dječjih radova Lutka, maska, te u 18.30 sati  izložba Rumunjske priče Kazališta lutaka PUCK iz Rumunjske.

Festival je na Sceni Travno otvoren predstavom Fantazija kazališta Zorin dom iz Karlovca, koja je nastala iz želje da se pokaže kako je u lutkarskom, odnosno, marionetskom kazalištu moguće sve što čovjek može zamisliti, ako se usuđuje maštati, poručuju organizatori festivala.

U programu je 16 predstava iz gotovo jednako toliko zemalja, među kojima su rumunjsko Kazalište lutaka PUCK, poljski Lale.Teatr i japansko Kazalište lutaka PUK; iz Slovenije dolaze kazališta lutaka iz Maribora i Ljubljane, iz Švicarske Trupa Les Malles, iz Španjolske Kazalište Periferia, te David Zuazola (Čile/Španjolska).

Nastupaju i i Kazalište Karlsson Haus (Rusija), Kazalište Puzzle (Kanada), Canicula Puppets (Gvatemala), Novo kazalište i Kazalište Harry Teater iz Slovačke, Golden Delicious Ensemble (Izrael), Kazalište lutaka Merlin (Grčka/Njemačka) i Kazalište lutaka Bóbita iz Mađarske.

Od hrvatskih kazališta, gledat ćemo ostvarenja Lutkarske družine Kopriva pec pec Društva Naša djeca iz Koprivnice, Lutkarske družine Tintilinić Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin, Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Lutkarske skupine Pavleki (OŠ Pavleka Miškine iz Zagreba), te Kazališta Virovitica u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar.

U pratećem filmskom programu bit će prikazan film Sana autorice Ive Bagić, te Retrospektiva lutkafilmova Škole animiranog filma Čakovec.

16.09.2018. 14:17:00
http://m.metro-portal.hr/otvoren-51-pif/114381/