objavljeno 14.09.2009. 17:41:59
mystery solved

Otkrivena tajna nestanaka u Bermudskom trokutu

Tajna o uzrocima dvaju najtajnovitijih nesreća na području Bremudskog trokuta iz 1940-ih vjerojatno je riješena

Tajna Bermudskog trokuta
Tajna Bermudskog trokuta (Wikipedia)

Mnoštvo brodova i zrakoplova navodno je nestalo bez traga tijekom godina u širokom području oceana znanom kao Bermudski trokut. Čine ga zamišljene točke Bermuda, Floride i Puerto Rica.

No, najnovija istraživanja novinara Toma Mangolda za BBC pružaju realna objašnjenja nestanka dvaju britanskih komercijalnih aviona u tom području u kojima je život izgubilo 50 putnika i članova posade.

Jedan od aviona je najvjerojatnije pretrpio tehnički kvar kojeg je uzrokovao loš dizajn, a drugi je ostao bez goriva. Prije 60 godina, komercijalni let iz Londona, sa zaustavljanjem na Azorima zbog goriva bio je iznimno opasan.

Nakon dosipanja goriva, let bi se nastavljao prema Bermudima i bio je znan kao najduži komercijalni prekomorski neprekidni let. Tadašnji bi avioni za toliku udaljenost trošili maksimum rezervoara; imali su goriva na „knap".

Današnji pak mogu bez problema proći tu udaljenost i samo na rezervi prijeći istočnu obalu SAD-a u slučaju potrebe. Naravno, avioni poslijeratnog vremena nisu bili pouzdani kao današnji putnički avioni.

Kompanija British South American Airways (BSAA) koje je prevozila na toj ruti u samo tri godine je zabilježila 11 ozbiljnijih nesreća u kojima je izgubila pet zrakoplova sa 73 putnika i 22 člana posade.

Godine 1984. 30. siječnja, zrakoplov Avro Tudor IV Star Tiger nestao je bez traga. Nisu ostale niti olupine niti su pronađena tijela poginulih.

Službene izjave tvrdile su da se radi o nerješivoj misteriji, no u tehnički izvješćima o nesreći stoji da je zrakoplov i prije imao problema s kompasom i grijačima. Navodno je pilot, da bi održao avion toplijim, letio vrlo nisko zbog čega je avion brže trošio gorivo. Sve se dogodilo u trenu; nije bilo vremena za slanje signala za pomoć.

Usput vrijedi napomenuti i to da je taj zrakoplov bio prerađeni vojni avion koji je povučen iz putničke službe zbog loše sigurnosti, no BSAA ga je nastavila koristiti.

Godinu dana kasnije dogodila se još jedna nesreća istog tipa aviona pod imenom Star Ariel. Nestao je bez traga ubrzo nakon polijetanja s Bermuda. Naravno, olupina nije pronađena; niti ostatci niti tijela.

Goriva je bilo dovoljno, vremenski uvjeti savršeni, a izvješća su isključila pogrešku pilota. Najvjerojatnije je krivac loš dizajn i izrada aviona. Grijač kabine koji se nalazio ispod mjesta kopilota je glavni osumnjičeni, jer je ta tehnologija u to vrijeme bila tek u izdancima.

Došlo je do eksplozije nakon istjecanja goriva i tekućina iz tog sustava. Povrh toga, zbog greške u komunikaciji, spasilačke ekipe krenule su u akciju oko 7 sati prekasno. Sasvim dovoljno da svi tragovi potonu na dno.

14.09.2009. 17:41:59
http://m.metro-portal.hr/otkrivena-tajna-nestanaka-u-bermudskom-trokutu/22046/