objavljeno 04.10.2019. 09:29:00
NAGRADE

Otkriven žiri 2020 Sony World Photography Awardsa

Svjetska organizacija za fotografiju otkrila je danas žiri za Sony World Photography Awards 2020.

Tko su članovi žirija?
Tko su članovi žirija? (Arhiva)

Međunarodno priznato natjecanje, na koje su prijave besplatne, predstavlja veliku mogućnost fotografima svih razina diljem svijeta da budu viđeni, ocjenjeni i nagrađeni. Žiri u 2020. godini uključuje razne stručnjake iz svijeta fotografije i to iz muzeja, galerija, umjetničkih sajmova te medija. Natjecanje služi kao platforma pobjednicima, ali i ostalim natjecateljima kako bi dobili pažnju javnosti i prepoznavanje, a prethodni su pobjednici osigurali izložbe u galerijama, izdavačke ugovore i široku medijsku pokrivenost.

Profesionalnu kategoriju, koja ocjenjuje ozbiljne fotografije u 10 kategorija i cilja na umjetnike koji rade kao fotografi, ocjenjivat će:Claudi Carreras Guillén, nezavisni kustos, urednik i kulturalni menadžer; Touria El Glaoui, direktorica 1-54 Umjetničkoj sajma moderne afričke umjetnosti; Katie Hollander, direktorica Annenberg Space for Photography; Gwen Lee, direktorica Singapurskog međunarodnog festivala fotografije i Brent Lewis, direktor fotografije New York Timesa / suosnivač Diversify Photoa.

Predsjednik žirija profesionalne kategorije treću godinu zaredom bit će direktor fotografije, kustos i konzultant Mike Trow, koji donosi veliko znanje o povijesti natjecanja. Trow će također biti i kustos izložbe 2020 Sony World Photography Awards.

Otvorenom i kategorijom mladih predsjedavat će Gisela Kayser, generalna i umjetnička direktorica Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V., Berlin.Tim Clark, kustos, pisac i glavni urednik 1000 Words bit će predsjednik žirija studentske kategorije.

Sve prijave su besplatne na www.worldphoto.org , a rokovi su:

●Kategorija mladih: Posljednji dan svakog mjeseca od lipnja do prosinca 2019. godine

●Studentska kategorija: 29. studenog 2019. godine

●Otvorena kategorija / Nacionalne nagrade: 7. siječnja 2020. godine

●Profesionalna kategorija: 14. siječnja 2020. godine

Suci će se susresti u Londonu u siječnju 2020. godine i diskutirati o pristiglim radovima, a uži će izbor kandidata biti objavljen 4. veljače 2020. godine. Svi radovi bit će anonimno ocjenjivani. Prošlogodišnje je natjecanje zaprimilo 327,000 prijava iz 195 zemalja i teritorija.

2020 Awards pružit će četiri nove kategorije fotografima

 

U svojoj trinaestoj godini natjecanje Sony World Photography Awards nastavlja svoj napredak i razvitak kako bi spojilo fotografske zajednice diljem svijeta i pružilo više mogućnosti svim ljudima koji rade u svijetu fotografije, pogotovo na tržištima u razvoju.

Zbog toga će natjecanje 2020. godine imati četiri nove kategorije. Prvo, rad fotografa iz Latinske Amerike slavit će se u novoj kategoriji Latin America Professional Award.Kategorija je otvorena za sve fotografe iz zemalja Latinske Amerike, a pobjednik i odabrani finalisti osvojit će Sonyjevu digitalnu opremu i izložbu svojih radova u Meksiku u 2020. godini.

Kako bi se obilježila ova nova nagrada, izložba radova s natjecanja iz 2019. godine, uključujući posebno izabrane fotografije autora iz Latinske Amerike koje do sada nisu viđene bit će prikazane na izložbi u Foto Museo Cuatro Caminos u Mexico Cityju od 3. do 31. listopada 2019. godine.Za više informacija posjetite www.worldphoto.org/latin-america-professional-award

U suradnji s kineskom podružnicom Sonyja, nova ovogodišnja kategorija je i China National Student Photography Award. Kategorija je otvorena svim akademskim institucijama iz Kine s programima iz fotografije, s ciljem prepoznavanja nove generacije fotografa. Deset nadolazećih kineskih studenata bit će u užem krugu, a pobjednik će osvojiti let u London gdje će se natjecati s ostalim studentima iz svih zemalja svijeta u studentskoj kategoriji. Za više detalja www.worldphoto.org/china-national-student-photography-award

Mladi fotografi od 12-19 godina dobit će više prilika da ih se zamijeti u osvježenoj kategoriji mladih - Youth Competition.Fotografe se izaziva da se prijave s do tri fotografije mjesečno u različitim temama. Od lipnja do prosinca svakog će se mjeseca odabrati jedan pobjednik koji će se na kraju natjecati za titulu Mladog fotografa godine.

Nova kategorija okoliša, Environment category, dodana je profesionalnoj kategoriji kao priznanje velikoj važnosti ove teme u umjetničkoj fotografiji, ali i fotonovinarstvu.

 

2019. putujuća izložba

Radovi pobjednika i finalista natjecanja 2019. godine, uključujući i fotografa godine 2019. Federica Borella, nastavljaju inspirirati publiku diljem svijeta.

Izložba radova iz 2019. godine, koja pruža jedinstven uvid u modernu fotografiju, otvorena je u Londonu pred 25,000 ljudi, a zatim je preseljena u Španjolsku i Južnu Koreju. Izložba će sada biti preseljena u Japan, Francusku, Italiju i Njemačku. Za raspored turneje posjetite www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/travelling-exhibition

Za dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Press team, World Photography Organisation press@worldphoto.org / +44 (0) 20 7886 3043

Bilješke urednicima

Slike se mogu preuzeti na www.worldphoto.org/press

Raspored turneje izložbe 2019 Sony World Photography Awards Exhibition može se vidjeti na https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/travelling-exhibition

Rokovi natjecanja 2020.

Kategorija mladih: Posljednji dan svakog mjeseca od lipnja do prosinca 2019. godine

Studentska kategorija: 29. studenog 2019. godine

Otvorena kategorija / Nacionalne nagrade: 7. siječnja 2020. godine

Profesionalna kategorija: 14. siječnja 2020. godine

Piše: Sanja Ledinek
04.10.2019. 09:29:00
http://m.metro-portal.hr/otkriven-ziri-2020-sony-world-photography-awardsa/121073/