objavljeno 24.03.2008. 21:58:50
Zbogom

Otišao naš Meštar i Martin u oblacima

Legendarni hrvatski glumac umro je u 69. godini u Splitu

Splitski glumac dao je puno više od uloge Roka Prća
Splitski glumac dao je puno više od uloge Roka Prća (S. Midžor)

Boris Dvornik, jedan od najvećih hrvatskih glumaca, umro je u 69. godini u svom rodnom gradu Splitu. Temperamentan, neprikosnoven, drugačiji, sve su to epiteti koji se mogu pridodati liku i djelu Borisa Dvornika. Iako ga publika najviše pamti po liku Roka Prća, on je bio puno više od toga.

Naš Martin u oblacima, oduvijek je znao odabrati uloge kojima je prikazao svu raskoš svog talenta. Čovjek koji je odigrao više od 40 filmskih uloga te brojne dramske izvedbe na sceni splitskog, zagrebačkog HNK i drugih kazališta, svoj je poziv oduvijek profesionalno i ozbiljno shvaćao.

Osim kazališnih kreacija, među kojima su ‘Ribarske svađe’ Carla Goldonija, Brešanov ‘Hamlet u selu Mrduša Donja’, Pirandellov ‘Čovik, zvir i kripost’, hrvatska publika pamti i njegove nastupe u operetama - Straussovu ‘Šišmišu’ i Tijardovićevoj ‘Maloj Floramy’ u kojoj je igrao više od 300 puta.

Brojne ulogeČovjek koji je odigrao više od 40 filmskih uloga te brojne dramske izvedbe na sceni splitskog, zagrebačkog HNK i drugih kazališta, svoj je poziv oduvijek profesionalno i ozbiljno shvaćao. 

U sjećanju široke publike ostaje po ulogama u televizijskim serijama ‘Roko i Cicibela’, ‘Velo misto’ i ‘Malo misto’ autora Miljenka Smoje te ‘Kapelskim kresovima’. Rođen je 16. travnja 1939. u Splitu. Glumom se bavio od djetinjstva, Kazališnu akademiju završio je u Zagrebu, a na filmu je debitirao 1960. u ‘Devetom krugu’ Francea Štiglica.

Prije samo dva tjedna imali smo prilike gledati ‘Roka i Cicibelu’ u povodu smrti glumice Semke Sokolović- Bertok, ne sluteći da će i Roko ubrzo napustiti ovaj svijet i ostati upamćen, baš kao i ona, po brojnim radosnim trenucima koje nam je pružio. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
24.03.2008. 21:58:50
http://m.metro-portal.hr/otisao-nas-mestar-i-martin-u-oblacima/4772/