objavljeno 18.11.2017. 12:01:00
SLIKARSTVO

Osvrt na novi ciklus Mladena Žunjića

U posljednje vrijeme opaža se i nagla i sasvim određena nazočnost plave, crvene i ljubičaste boje na novim Žunjićevim slikama na kojima i dalje autor bespoštedno traga za složenim motivom prikrivene simbolike

Zanimljiv novi ciklus Mladena Žunjića
Zanimljiv novi ciklus Mladena Žunjića (Miroslav Pelikan)

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik Mladen Žunjić, autor poznat po ciklusima ulja i akrila velikih formata, snažnog i vehementno nanesenog kolora u kontinuiranom istraživanju i vlastitom produbljivanju iskustava u kontaktu s raznolikim apstraktnim motivima, u neposrednoj bliskosti, dubokoj povezanosti s apstraktnim kombinacijama,koje se danomice umnožavaju, kako broj zgotovljenih slika raste.

Žunjić ne troši uzalud vrijeme, ne baca ga i ne poklanja, on se svakodnevno, čvrsto i ozbiljno, bez razmišljanja o uzmaku, suočava s blistavom bjelinom prijeteći praznih platana, prekrivajući ga u idućim, nadolazećim trenucima uspješno i trajno konstrukcijama svojih imaginarnih svijetova u kome lebde ovalni oblici, kvadrati i krugovi, u izmjeničnom ritmu kretanja, gibanja kroz prostor, unutar jedan drugoga, izvan pravaca i ruba prostora, u neprestananom micanju i pomicanju, bilježeći i upozoravajući na postojanje paralelnih svijetova i suživota, koji nije uvijek i odmah primjetan.

U posljednje vrijeme opaža se i nagla i sasvim određena nazočnost plave, crvene i ljubičaste boje na novim Žunjićevim slikama na kojima i dalje autor bespoštedno traga za složenim motivom prikrivene simbolike čiji je temelj i dalje izrazita harmonija, harmoničnost ritma i tijela u kretanju, gotovo da se može čuti o glazba, u mješavini brzog i usporenijeg ritma, u tvorbi sada i obrisa već vidljivo figurativnih.

Žunjić i nadalje prakticira svoje slikarsko putovanje od rasprsnutih kapljica i nakupina boje na velikoj površini platna, preko sivog labirinta u kojem vlada žuti Minotaur, do rasplesanih ovala s ponešto umirenijim bojama, koje se svejedno i dalje nalaze u svojim specifičnim orbitama tvoreći cjelovitu ispunjenost volumena.

Slobodu geste koju mu nudi veliki format, Žunjić u cjelosti prihvaća,suvereno ispunjajući i vladajući svakim četvornim centimetrom slike, nesputavajućim namazom boje i oslikavanjem simbolima zamišljenog svijeta, tu pored nas ili onkraj nas, svijeta teško primjetljivog ali stvarnog. Stalno ga nosimo sa sobom, obogaćujemo iznova s jatima misli i produžujemo mu život. Slikari ga slikaju, pjesnici zapisuju, a ostali govore o vidljivo nevidljivom.

Bez imalo sumnje svaka završena slika ali i rad na samoj slici donosi kreatoru, slikaru Mladenu Žunjiću iznimno zadovoljstvo jer pred njim je još jedan dokaz o postojanju imaginarnog svijeta, višeslojnih zapisa o unutarnjim tkanjima psihe.

Novi ciklus ulja i akrila izvedenih na velikim formatima ( 100 x 100 i 120x 100 cm ) slikara Mladena Žunjića predstavlja autorski zaokruženi opus u kojem neumorni pojedinac slijedi svoj istraživački nerv, nastojeći dešifrirati tajnovitu simboliku proteklih vremena ali i današnjice, definiran odmjerenim i fino doziranim kolorom.

Piše: Miroslav Pelikan
18.11.2017. 12:01:00
http://m.metro-portal.hr/osvrt-na-novi-ciklus-mladena-zunjica/108622/