objavljeno 21.10.2009. 19:52:16
imunizacija

Ostvarena rekordna stopa cijepljenja djece u svijetu

Globalni zdravstveni dužnosnici izvijestili su da se u svijetu cijepi sve više djece sve kvalitetnijim cijepivom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Tijekom 2008. godine u svijetu je cijepljeno rekordnih 106 milijuna djece, više nego ikada prije, no i dalje gotovo svako peto novorođenče nije u cijelosti zaštićeno od bolesti koje se mogu spriječiti, navodi se u izvješću o Stanju imunizacije i cjepivima u svijetu, koje su u srijedu objavili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), UNICEF i Svjetska banka.

Autori izvješća ističu da cjepiva koja spašavaju živote, uobičajena u bogatim zemljama, još uvijek nisu dostupna za oko 24 milijuna najugroženije djece. Oni procjenjuju da će za puno cijepljenje djece u prvoj godini života u 72 najsiromašnije zemlje svijeta trebati dodatnih jednu milijardu dolara godišnje, te pozivaju zemlje donatore da podrže te napore.

Stručnjaci navode da se uz 90 posto cijepljene djece mlađe od pet godine, do 2015. godine može spriječiti smrt dva milijuna djece.

Većina nezaštićene novorđenčadi je u Aziji i Africi, poglavito u ruralnim regijima i područjima zahvaćenim oružanim sukobima.

Izvješće o novim dokazima uspješnosti globalnih napora na imunizaciji, objavljeno je u trenutku kada mnoge zemlje provode kampanju cijepljenja protiv pandemijske gripe H1N1, koja pokazuje nezamjenjivu ulogu cjepiva u spriječavanju zaraznih bolesti.

"Pandemija gripe privlači pozornost na današnju dinamiku u razvoju cjepiva", kazala je Dr. Maragaret Chan, generalna direktorica WHO-a. "Ipak, ona nas ponovo podsjeća na prepreke da dobrobit znanosti dopre do ljudi u najsiromašnijim zemljama. Svijet mora prevladati podjelu koja dijeli bogate i siromašne - na one koji prime cjepivo što spašava život i one koji ga ne prime".

Ann Veneman, izvršna direktorica UNICEF-a istakla ja da je broj smrti od vodenih kozica u svijetu smanjen za 74 posto od 2000. do 2007. godine, poglavito zahvaljujući cijepljenju, te pozvala na nove napore za cijepljenje djece diljem svijeta protiv bolesti opasnih po život.

Stručnjaci su izvijestili da je najmanje 120 vrsta cjepiva, što je rekordan broj, danas na raspolaganju za borbu protiv smrtonosnih bolesti. (hina/metro-portal)

21.10.2009. 19:52:16
http://m.metro-portal.hr/ostvarena-rekordna-stopa-cijepljenja-djece-u-svijetu/24769/