objavljeno 29.03.2012. 13:36:00
JEFF BEZOS

Osnivač Amazona želi iz mora izvući rakete Apolla 11

Motori F-1 su korišteni na raketi Saturn 5, koja je ponijela modul Apollo izvan Zemljine atmosfere i usmjerila ga prema Mjesecu

Fotografija vijesti

Pokretač i izvršni direktor popularnog Amazona objavio je svoj ambiciozan plan, prenosi Hina. Naime, iznimno bogati Jeff Bezos odlučio je iz dubine mora izvući raketne motore kojima je u orbitu lansiran Apollo 11, prva letjelica koja je odnijela ljude na Mjesec.

Četrdesetosmogodišnji milijarder napisao je u svom blogu, nazvanom Bezos Expeditions, da je uzbuđen što može izvijestiti da je njegov tim "podmorskih profesionalaca" pronašao potonule motore F-1 koji su korišteni za lansiranje misije Apollo 11 na Mjesec.

Bezos navodi u blogu da je pet motora pronađeno uz pomoć sonara u Atlantskom oceanu na dubini od 4.300 metara te da se trenutačno radi na planiranju izvlačenja jednog ili više motora, prenio je BBC.

Motori F-1 su korišteni na raketi Saturn 5, koja je ponijela modul Apollo izvan Zemljine atmosfere i usmjerila ga prema Mjesecu. Ovi pogonski agregati radili su samo pet minuta, a potom su se u drugoj fazi leta odvojili od modula i pali nazad na Zemlju u Atlantski ocean. Pet dana kasnije Neil Armstrong napravio je malen korak za čovjeka, a velik za ljudski rod.

Vlasnik Amazona napisao je da se još ne zna u kakvom su stanju motori jer su pali u slanu vodu pri velikoj brzini prije više od 40 godina.

On je dodao da će od NASA-e, koja je i dalje vlasnik tih motora, zatražiti dopuštenje da izloži jedan motor, ako ih uspije više izvući iz oceana, u Muzeju letova u Seattleu.

29.03.2012. 13:36:00
http://m.metro-portal.hr/osnivac-amazona-zeli-iz-mora-izvuci-rakete-apolla-11/69551/