objavljeno 27.12.2017. 12:01:00
SJAJNO!

Osmišljen uređaj koji bi mogao zamijeniti štapove za slijepe

Radit će na principu eholokacije, a prvi primjerci moći će se kupiti već iduće godine.

Sjajan novi izum!
Sjajan novi izum! (Pexels)

Brian Mwenda, inženjer elektrotehnike iz Kenije razvio je pomagalo koje slijepim osobama omogućuje lakše u snalaženju u prostoru.

Mwenda je dugo promatrao svoje slijepe kolege i želio im pomoći da se kreću brže i sigurnije, jer njihovo je snalaženje čak i u prostoru koji godinama poznaju i dalje ograničeno.

Želio je omogućiti im korištenje uređaja koji bi bio korisniji od dosadašnjih tiflopomagala, a usredotočio se na ispitivanje novih aparata koji bi mogli funkcionirati na principu svjetla ili zvuka. Koristio se analogijom o šišmišima, koji koriste zvuk kako bi prepoznali oblik predmeta koji se nalazi pred njima, i tako se dosjetio principa eholokacije - povratne jeke.

Eholokacija je biološki sonar koji koriste šišmiši, dupini i slične životinje. Zvuk koji se odbija od predmeta vraća se u obliku jeke i pomaže odrediti oblik i veličinu predmeta od kojega se odbija. I ljudi mogu koristiti isti princip za snalaženje u prostoru.

Uređaj koji je razvio Mwenda jednog bi dana mogao zamijeniti bijeli štap za kretanje. Nazvao ga je Sixth Sense (Šesto čulo), a koristi ultrasonične senzore te vibrira u blizini objekta. Što se uređaj (i osoba) više približe nekom objektu, time Sixth Sense jače vibrira.

Sixth Sense može se koristiti i kao uređaj za hitne slučajeve - u slučaju opasnosti, osoba može pritisnuti tipku za opasnost, a aparat šalje poruku s lokacijom osobe jednom ranije odabranom kontaktu.

Sixth Sense trenutno je u stadiju ispitivanja i razvijanja različitih načina na koje bi trebao prepoznavati prepreke poput rupa na cesti ili povećeg kamena, što zahtijeva složenije algoritme.

Mwenda trenutno radi na 5 prototipa, a početkom sljedeće godine namjerava proizvesti 20 uređaja.

Piše: Andrea Holi
27.12.2017. 12:01:00
http://m.metro-portal.hr/osmisljen-uredjaj-koji-bi-mogao-zamijeniti-stapove-za-slijepe/109360/