objavljeno 08.09.2021. 08:31:00
OSVRT

Oslobađanje oblika u novom ciklusu Ranka Ajdinovića

Svijet Ajdinovićevih oblika doživljava snažne, nezaustavljive mijene i teško je predvidjeti što će se dogoditi, što ćemo vidjeti i doživjeti

Ranko Ajdinović
Ranko Ajdinović (Miroslav Pelikan)

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Karlovca, Ranko Ajdinović stekao je znatan ugled svojim kompleksnim opusom apstrakcija,uz različita imena pojedinih ciklusa, radeći na njemu predano i kontinuirano, uglavom u akrilu i na platnima većeg ili velikog formata.

Opus karakterizira izniman kolor, suptilan i nenametljiv ali snažan i vrlo dojmljiv, uz redovito izmjenjivanje dominantnih boja, žute, plave, zelene uz egzistiranje raznovrsnih crteža,konstrukcija, koje ponegdje izviru iz dubine platna, ispod boje a drugdje,vješto se i uporno zabijaju u površinu prekrivenu bojom.

Najnovije slike Ranka Ajdinovića, uz prepoznatljiv kolor i uobičajeni format platna i tehniku ukazuju na oslobađanje oblika, koji se jednostavno mijenjaju, metamorfoziraju, stvarajući lebdeće tragove boje, negdje taj proces izgleda poput slučajnog otiska a na drugim slikama,struktura postaje još zatvorenija.

Svijet Ajdinovićevih oblika doživljava snažne, nezaustavljive mijene i teško je predvidjeti što će se dogoditi, što ćemo vidjeti i doživjeti.

Očito je,te promjene donose novu oblikovnost. Koliko će se ona i kako odrazit na kolor ostaje da se vidi. Moguće je stvaranje većih površina iste boje,na moguće je još većim formatima.

Svakako,novi ciklus Ranka Ajdinovića pokazuje iznimnu autorsku ozbiljnost u realizaciji ali i novu nadahnutost koja ostvaruje impresivne slikarske dosege.

Piše: Miroslav Pelikan
08.09.2021. 08:31:00
http://m.metro-portal.hr/oslobadjanje-oblika-u-novom-ciklusu-ranka-ajdinovica/134013/