objavljeno 18.01.2010. 15:41:20
GRAVITACIJA

Originalni zapis o jabuci Isaaca Newtona objavljen na internetu

"Zašto ta jabuka uvijek pada vertikalno prema središtu zemlje", pitao se poznati znanstvenik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)

Legendarna priča iz 18. stoljeća koja govori o tome kako je padajući voćni plod pomogao Isaacu Newtonu da razvije teoriju o gravitaciji objavljena je na internetu, i to u izvornom obliku, odnosno u obliku skeniranih originalnih stranica.

Newtonov susret s jabukom jedna je od najpoznatijih anegdota znanstvenog svijeta, a britansko Kraljevsko društvo je objavilo da će je staviti na Internet u ponedjeljak 18. siječnja. Knjižničar društva Keith Moore tvrdi da je ta priča opstala ponajviše zahvaljujući jer obuhvaća mnogo toga - ilustraciju djelovanja suvremene znanosti, spominje Sunčev sustav, a postoje čak i aluzije na Bibliju.

Dok Newton opisuje proces padanja jabuke i otkrivanja mehanizama koji stoje iza toga, on ustvari „govori o znanstvenim metodama", kaže Moore.

„Istovremeno oblik jabuke podsjeća na oblik zemlje - okrugla je - a padanja jabuke s drveta zaista seže sve do priče o Adamu i Evi, a Newton je, kao religiozan čovjek, to smatrao prikladnim."

Čitav događaj zbio se sredinom 1660-ih kad se Newton s obitelji preselio u sjeverni dio Engleske nakon što je izbila kuga i prisilila zatvaranje Cambridgea gdje je studirao.

U manuskriptu, kojeg je napisao Newtonov suvremenik William Stukeley, opisan je događaj koji se odigrao u jedno proljetno popodne 1726. kada je poznati znanstvenik ispričao priču uz čaj pod krošnjom stabla jedne jabuke.

„Rekao mi je da je bio i identičnoj situaciji kad mu je pala na pamet ideja o gravitaciji", piše Stukeley.

„Zašto bi ta jabuka uvijek padala vertikalno na zemlju, pitao se... Zašto ne bi išla postrance ili prema gore? Nego, uvijek prema zemljinom centru? Ma sigurno je jedini razlog taj da ju Zemlja privlači. Mora tu postojati nekakva privlačna sila" pričao je Newton.

Više o tome saznajte ovdje.

18.01.2010. 15:41:20
http://m.metro-portal.hr/originalni-zapis-o-jabuci-isaaca-newtona-objavljen-na-internetu/30911/