objavljeno 27.10.2009. 21:34:44
UPOZORENJE STUDENTIMA

Oprezno birajte studijske programe

Obrazovni programi koji se provode bez dopusnice MZOŠ-a ne smatraju se sveučilišnim ili stručnim studijima

(azvo.hr)

Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) u današnjem priopćenju ukazuje budućim studentima i njihovim roditeljima na oprez pri odabiru studija budući da mnogi od njih formalno ne pripadaju sustavu visokog obrazovanja Republike Hrvatske. Ističe se da postoji inflacija raznih obrazovnih programa koji se oglašavaju, a nisu ih akreditirala ovlaštena tijela za obavljanje tih djelatnosti.

Agencija podsjeća da se, prema Zakonu o znanstvenoj djelatnosti, obrazovni programi koji se provode bez dopusnice Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) ne smatraju sveučilišnim ili stručnim studijima, a njihovim se završetkom ne stječu ni akademska zvanja i stupnjevi niti stručna zvanja.

Dodaje se da organizatori takvih obrazovnih programa ne mogu izdavati diplome ili druge isprave o studiju već mogu izdavati potvrde o završenom obrazovanju u kojima je izričito navedeno da je riječ o obrazovnom programu koji nije sveučilišni ili stručni studij te da se njime ne stječu akademska ili stručna zvanja odnosno akademski stupnjevi.

Buduće studente AZVO upućuje na svoje internetske stranice na kojima se nalazi Preglednik studijskih programa s popisom svih studijskih programa koji su akreditirani u skladu s postupkom koji predviđa Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Ističe se da je taj preglednik izradila Agencija kako bi javnost na jednome mjestu imala uvid u programe svih razina studija na kojima se može studirati u Republici Hrvatskoj, a koji za to imaju zakonom propisane pretpostavke.

Isto tako, u priopćenju koje je potpisala ravnateljica AZVO-a Jasmina Havranek navodi se da će ENIC/NARIC ured (europska i svjetska mreža za poticanje mobilnosti i priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija) te agencije dati sve potrebne informacije studentima koji obrazovanje žele nastaviti u inozemstvu te svima koje zanimaju informacije o statusu obrazovnih programa koji se nude u inozemstvu. (hina/metro-portal)

27.10.2009. 21:34:44
http://m.metro-portal.hr/oprezno-birajte-studijske-programe/25160/