objavljeno 06.10.2008. 17:39:20

Oporba o stanju u Zagrebu

Oporbenjaci redom upiru prst u mafiju i MUP

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)

Zoran Milanović izrazio je sućut obitelji ubijene Ivane Hodak, a zatim osuo paljbu po aktualnoj vlasti proglasivši je nesposobnom za borbu protiv mafije, naglašavajući da je tražiti ostavku ministra Rončevića uzaludan posao, jer se neće dogoditi. Komentirajući izjavu predsjednika Mesića izrazio je svoju podršku, ali i naglasio da predsjednikove ovlasti nažalost nisu tolike da može poduzeti radikalne korake.

Bivši ravnatelj policije Ranko Ostojić iz SDP-a diže letvicu i više od svog predsjednika stranke, tvrdeći da niti mafija ne divlja na ovaj način, i da je odgovornost na cijeloj Vladi koja, prema njegovim riječima, govori da se ne događa ništa dramatično što se ne događa već deset godina.

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić ocijenio je danas nakon konferencije za novinare da ubojstvo Ivane Hodak nije slučajnost i pitanje osobnog odnosa, već se radi o kontinuitetu od 18 godina (uz četiri godine prekida) sprege vlasti i kriminala.

Čačić smatra da se u pozadini tog ubojstva nalaze odnosi između Hrvoja Petrača, Vladimira Zagorca i vlasti bivšeg predsjednika Franje Tuđmana i HDZ-a.

Ističući da je je sigurnost temeljni razlog za uspostavu države, Čačić je kazao da država koja ne zadovoljava taj uvjet gubi razlog svog postojanja, a vlast koja nije u stanju osigurati živote svojih građana "nužno je da ode". "Ova vlast je to potpuno dokazala. Ne radi se samo o Gradu Zagrebu, nego je Zagreb samo točka na kojoj se lome najkrupniji interesi (financijski, politički i drugi), a koji su u Hrvatskoj snažno u sprezi s podzemljem", rekao je.

Naglašava da ne rješavanje slučajeva napada i premlaćivanja javnih osoba i novinara te duboka i dokazana korupcija u pravosuđu i farse u saborskim odborima i komisijama za sukob interesa "pokazuje da je ovo društvo zrelo za katarzu." Predsjednik HNS-a ocijenio je da HDZ-ova vlast "nije u stanju i nije spremna to učiniti u velikoj mjeri i zato, jer bi to duboko dirnulo i mnoge koji su u to uključeni".

Ivan Čehok smatra da je došlo vrijeme da se zabrinemo za vlastitu i sigurnost svoje djece, i postavlja pitanje u kakvo smo se to društvo pretvorili kada se premlaćuje i ubija ljude nasred ulice u sred bijela dana. Pritom je izjavio da ne zna ima li Hrvatska uopće metode za obračun s kriminalom, što je pomalo čudno za osobu koja je član koalicije na vlasti.

Predsjednik HSP-a Anto Đapić je u šoku jer poznaje Ivanu Hodak od malih nogu, iz vremena kada ga je njen otac branio od optužbi za rušenje ustavnopravnog poretka. Zgraža se što je izvšena egzekucija nad djetetom, i slaže se (što nije baš čest slučaj) s predsjednikom države.

Milorad Pupovac iz SDSS-a ponovno naglašava potrebu za akcijom širih razmjera, i smatra da nije vrijeme za prozivanje ministra nego da vlast i Sabor trebaju donijeti mehanizme kojima bi se ovakvi događaji sprječavali.(metro portal)

06.10.2008. 17:39:20
http://m.metro-portal.hr/oporba-o-stanju-u-zagrebu/12271/