objavljeno 25.05.2008. 20:45:22

Operacija u samo 15 minuta

Fotografija vijesti

Operacija katarakte (sive mrene) za primarni cilj ima uklanjanje zamućene očne leće čime se omogućava poboljšanje vidne oštrine. Razvojem suvremene operativne tehnike, kirurgija katarakte postaje sve sigurnija, brža i jednostavnija za pacijente.

Operacija se danas izvodi potpuno ambulantno bez ležanja i samo u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji. Sam zahvat traje oko 15 minuta. To je ujedno jedna od najuspješnijih operacija u medicini uopće. Kroz nekoliko milimetara dugačak rez kroz rub rožnice, uz pomoć posebne ultrazvučne sonde usitnjavaju se lećne mase koje se istovremeno odstranjuju iz oka. Nakon što se u potpunosti uklone i očiste svi ostaci leće, na isto mjesto ugrađuje se umjetna leća.

Danas postoji vrlo široki spektar leća za ugradnju koje mogu zadovoljiti najrazličitije potrebe pacijenta. U poliklinici Bilić Vision operacije katarakte, kao i druge kompliciranije zahvate, izvode eminentni operateri iz Slovenije i Njemačke. Pacijentima je tako danas lakše, jer na takve operacije više ne trebaju ići u inozemstvo i izlagati se visokim troškovima.

Piše: Pripremila: Livia Čveljo
25.05.2008. 20:45:22
http://m.metro-portal.hr/operacija-u-samo-15-minuta/7623/