objavljeno 09.11.2009. 14:15:43
obustava rada

Odvjetnici u Srbiji štrajkaju

Srbijanski odvjetnici traže da se promijeni uredba koja predviđa uvođenje blagajni u odvjetničke urede

(Wikipedia)

Odvjetnici u Srbiji u ponedjeljak su počeli trodnevnu obustavu rada jer je najavljeno da će uskoro biti uvedene blagajne u odvjetničke urede, što će, kako objašnjavaju, ugroziti povjerljivost podataka o njihovim branjenicima.

U znak prosvjeda u iduća tri dana odvjetnici neće nazočiti zakazanim suđenjima, niti će pružati usluge branjenicima, a kako je za Hinu rečeno u srbijanskom odvjetništvu za ratne zločine, nastavak suđenja u predmetu "Banski Kovačevac", koji je bio planiran za 9. i 10. studenog, zbog prosvjeda odvjetnika odgođen je za prosinac.

Odvjetnici traže da se promijeni uredba koja predviđa uvođenje blagajna u odvjetničku djelatnost od ožujka 2010., ocijenivši kako je to protivno dobrobiti branjenika te da ruši povjerenje u odvjetničku struku.

Objašnjavaju da bi uvođenjem blagajna porezni inspektori, provjerajući naplatu odvjetničkih pristojba od branjenika, mogli steći uvid u odvjetničke spise i računala, što bi izravno ugrozilo odvjetničku tajnu i povjerljivost podataka o branjenicima.

U izjavi beogradskim medijima predsjednik beogradske odvjetničke komore Vojislav Nedić najavio je da će, ako trodnevni prosvjed upozorenja ne uspije, opći prosvjed odvjetnika biti organiziran u početku sljedeće godine.

Po Nedićevim riječima, trodnevni prosvjed upozorenja zapravo je poziv vladi da se na miran način riješi to pitanje.

Mediji također prenose izjavu državnog tajnika ministarstva pravosuđa Slobodana Homena koji je, kako se navodi, u ime ministarstva podupro odvjetnike, objasnivši kako ih ih ne podupire u prosvjedu, "jer to nije najbolji način, već u želji da se razgovara o promjeni spomenute uredbe.

"Općepoznato je da su već sada odvjetnici obvezni voditi porezne knjige i sada ih porezne službe samo trebaju primjereno i često pregledati", istaknuo je Homen. (hina/metro-portal)

09.11.2009. 14:15:43
http://m.metro-portal.hr/odvjetnici-u-srbiji-strajkaju/26030/