objavljeno 14.04.2008. 00:08:23

Odgovori na ključna pitanja ili smak svijeta?

Uskoro se pokreće najkompleksniji znanstveni uređaj

Michelangelo M. Mangano, uvaženi fizičar koji je sudjelovao u otkrivanju top kvarka 1995. godine, danas većinu vremena provodi uvjeravajući ljude da njegov novi  stroj neće uništiti svijet, piše Los Angeles Times.

- Da su u pitanju samo priče čudaka, lako bismo to otklonili. Međutim, neki od njih su pravi fizičari - rekao je tijekom intervjua za Los Angeles Times održanog u Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja, poznatoj po svom francuskom akronimu CERN.

Sve teže posljedice

Ono što zabrinjava kritičare jest  osam milijardi dolara vrijedan akcelerator LHC (Large Hadron Collider), masivni sklop čelika, željeza i supervodiča smješten stotinjak metara ispod zemlje, u 27 kilometara dug kružni tunel kod francusko-švicarske granice.

Riječ je o najkompleksnijem znanstvenom uređaju ikad napravljenom, čija je namjena da pokrene čestice koje će se međusobno sudarati brzinom tek mrvicu manjom od brzine svjetlosti, stvarajući pritom energije moćnije od sunca.

Hawking ne strahujeSlavni znanstvenik Stephen Hawking prošli je tjedan izjavio da je LHC savršeno siguran i da ne postoji opasnost da će uzrokovati pukotinu u vremenu i prostoru te uništiti univerzum.  

Znanstvenici poput Mangana vjeruju da će LHC, koji bi mogao biti pokrenut već ovog ljeta, otvoriti prozor u nove dimenzije i donijeti spoznaje o trenutku stvaranja svemira i česticama koje ga tvore. Prema njima, tamo bi se trebala skrivati i Higgsova čestica, jedna od najegzotičnijih neotkrivenih stvari još od jetija, koja objašnjava masu.

Treba spriječiti

Kritičari pak misle da će akcelerator stvoriti crnu rupu koja će progutati Zemlju.

A to bi moglo biti samo predjelo. Prema scenariju sudnjeg dana, jednom kada se pokrene, LHC bi mogao početi proždirati zvijezde kao dijete bombone.

Mangano, koji je u CERN-ovoj grupi za sigurnost akceleratora, ne osporava sićušnu mogućnost da bi se mogla stvoriti crna rupa. No brzo dodaje da bi ta energija bila koncentrirana u prostoru tanjem od vlasi kose, pa bi svaka crna rupa bila toliko mala da ne bi mogla zagristi ni komadić sira, a kamoli cijeli svijet. A potom s polusmiješkom zaključuje: ‘Ako bi se crne rupe zaista stvorile, to bi bio uistinu spektakularan rezultat.’    (METRO)

14.04.2008. 00:08:23
http://m.metro-portal.hr/odgovori-na-kljucna-pitanja-ili-smak-svijeta/5819/