objavljeno 14.04.2010. 14:56:58
PREPUCAVANJA

Odbor za nacionalnu sigurnost za objavu Registra branitelja

POGLEDAJTE VIDEO - Jedan je drugi saborski odbor, onaj za obranu, osudio nezakonitu objavu dijela registra, pa se zajednički zaključak nije usvojio

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Miroslav Kiš/Cropix)

Saborski odbori za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te za obranu zatražili su danas hitnu istragu nadležnih tijela o objavi dijela registra branitelja, no dok je Odbor za nacionalnu sigurnost zaključkom zatražio promjenu pravne regulative kako bi se objavio jedinstveni Registar branitelja, Odbor za obranu svojim je zaključkom osudio nezakonitu objavu dijela registra.

"Nismo mogli usvojiti zajednički zaključak i zato je svaki glasovao za sebe", izvijestio je novinare nakon dva i pol sata sjednice zatvorene za javnost predsjednik Odbora za unutarnju politiku Ranko Ostojić i kazao kako je njegov odbor donio dva zaključka.

Jednim je zatraženo da institucije žurno odrade svoj posao i da se utvrdi odgovornost kako su klasificirani podaci došli u javnost, a drugim da se promijeni pravna regulativa i objavi Registar hrvatskih branitelja, bez da se povrijede prava tih branitelja.

Upitan jesu li za taj zaključak glasali i HDZ-ovi članovi odbora odgovorio je: "Ne, imali smo većinu".

"Mislim da je zaključak savršeno jasan. Mi smo danas upravo glasali i tražili objavu Registra. I to većina, ne dijeleći tko su čiji zastupnici, glasala je za usvajanje tog zaključka sa šest naprama pet", rekao je Ostojić.

Predsjednik Odbora za obranu Boris Šprem kazao je da je njegov odbor s pet glasova za i četiri SDP-ova glasa protiv zaključio da Odbor za obranu osuđuje kao nezakonitu objavu dijela registra hrvatskih branitelja i traži da nadležni organi žurno odrade svoj posao.

Ostojić je dodao da je na današnjoj sjednici raspravljano o tome "kako skup nepouzdanih i netočnih podataka može biti označen državnom tajnom", te najavio da će odbor za unutarnju politiku na jednoj od idućih sjednica raspravljati o tome "kako se uopće označavaju dokumenti u Hrvatskoj".

"A u konkretnom slučaju je točno da to nije jedinstveni registar već radne verzije i članovi odbora su o tome obaviješteni. Ali je točno da su bile označene u MORH-u na način da su klasificirane, a samim time to je kazneno djelo i zbog toga je i policija obavijestila o tome da provodi istražne radnje", dodao je.

Upitan o današnjim premetačinama kod nekih djelatnih vojnih osoba u Zagrebu i Karlovcu, Ostojić je odgovorio da to "upravo znači da institucije rade svoj posao" i da je odbor o tome izviješten. Ministar obrane Branko Vukelić kratko je nakon sjednice kazao da ne može komentirati te istrage.

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac potvrdio je pak da je na sjednici glasovao za objavu Registra branitelja, što je Andrija Hebrang iz HDZ-a, koalicijskog partnera SDSS-a, protumačio da svatko ima pravo glasovati prema savjesti, te da to ne prejudicira odluku Sabora.

Pupovac je izjavio da na današnjoj zajedničkoj sjednici saborskih odbora za unutarnju politiku te za obranu nije glasovao ni protiv jedne stranke, već u skladu sa svojim uvjerenjem i savješću.

Andrija Hebrang je pak naglasio je da HDZ i dalje ostaje na stajalištu da u pravnoj državi vrijede zakoni koji su na snazi dok se ne izmijene. "Upravo su se branitelji borili za pravnu državu. Pa nećemo valjda pravnu državu rušiti na braniteljima.", rekao je Hebrang.

Upitan može li u Saboru doći do izglasavanja SDP-ove inicijative za izmjenu Zakona o pravima hrvatskih branitelja kojom bi se ozakonila objava Registra, Hebrang je kazao da nije vidio inicijativu, te da o njoj slijedi saborska rasprava.

"Ne znam, nisam vidio inicijativu SDP-a pa me zanima stoji li u toj inicijativi i objava registra svih iz Drugog svjetskog rata koji primaju mirovinu, svih koji su abolirani, a napali su Hrvatsku i postoji li objava popisa svih dezertera koji su dobili poziv za mobilizaciju, a nisu se odazvali", rekao je. (hina/metro-portal)

14.04.2010. 14:56:58
http://m.metro-portal.hr/odbor-za-nacionalnu-sigurnost-za-objavu-registra-branitelja/37837/