objavljeno 10.08.2010. 22:34:00
SAMO NAJBOLJE

Odaberite pivo umjesto vina - ima manje kalorija

Zamijenite li bijelo vino za jednaku količinu piva, u svoj organizam ćete unositi manje kalorija i lakše smršavjeti

pivo vino kalorije
pivo vino kalorije (Shutterstock)

Iako većina ljudi vjeruje da je bijelo vino najmanje kalorično alkoholno piće, to nije istina. Istraživanja, naime, pokazuju da je pivo alkoholno piće koje ima najmanje kalorija, a tvrdi to i profesor Charles Bamforth, voditelj odsjeka za tehnologiju prehrane i znanosti na Sveučilištu Kalifornija.

Primjerice, čaša suhog bijelog vina sadrži u prosjeku 131 kaloriju, što je 46 kalorija više od iste količine piva. Osim toga, što pivo ima manje alkohola, to je i manje kalorično. Dakle, zamijenite li jednake količine bijelog vina za iste količine piva, u svoj organizam ćete unositi manje kalorija i lakše smršavjeti.

>> Može li pivo zbilja ojačati naše kosti?

''Godinama se smatralo da je pivo piće koje pospješuje pretilost. Međutim, glavni izvor kalorija u alkoholnim pićima je sam alkohol. Što ga je manje, tim bolje. A budući da pivo sadrži najmanje alkohola, samim time je i najmanje kalorično'', zaključuje prof. Bamforth.

Dodaje da je najbolja vrsta piva ono svijetlo s malo alkohola, a što je pivo tamnije i s više alkohola, ima i više kalorija.

10.08.2010. 22:34:00
http://m.metro-portal.hr/odaberite-pivo-umjesto-vina-ima-manje-kalorija/45943/